Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-28 09:06:00

Szembeköpte saját elveit a Fidesz

Orbán a rendőri erőszakról: lehet tüntetni, de nem ott

A miniszterelnök szerint nem lehet ott tüntetni, ahol fontos gazdasági megbeszélés folyik. Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke szerint a Fidesz saját elveinek fordított hátat.

– Érdekes egybeesés, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal éppen a kínai elnök látogatásának idejére idézte be a legálisan itt élő, letelepedési és munkavállalási engedéllyel rendelkező tibeti menekülteket. Mi a véleménye az esetről?

– Nem hallottam még olyat, hogy valakit szombatra rendelnének be ellenőrzésre, hiszen ez a hivatal általában szombaton nincs is nyitva. Úgy vélem, ez egyetlen célt szolgált: a parlamentben és az egyéb helyszíneken zajlott tárgyalások során ne lehessenek Tibet mellett tüntetők, akik esetleg felmutatnák Tibet zászlaját, vagy bekiabálják, hogy „Free Tibet!” Már pénteken voltak jelek arra, hogy a rendőrség a legkülönbözőbb módon megakadályozza a tüntetőket, főként úgy, hogy elvették a zászlókat, rátapostak azokra, valamint eltörték a zászlórudakat. Emellett nagy igyekezettel igazoltatták egy nap akár harminc alkalommal a tibetieket. Minden módon ellehetetlenítették, hogy a tüntetők kinyilvánítsák a szabad véleményüket. A rendőrség mellett több tucat kínai csoport jelent meg hatalmas méretű kínai zászlókkal, ezek véleményem szerint külön erre az alkalomra készültek, és azt a célt szolgálták, hogy körülvegyék a Tibetért tüntetőket mintegy paravánt vonva köréjük. Ezek a csoportok 8-10 személyből álltak, összesen százan lehettek, akik ha megláttak valami Tibettel kapcsolatos dolgot, kommandószerűen szaladtak oda, hogy megakadályozzák a tüntetőket. Ezekről felvételeink vannak, amiket hamarosan nyilvánosságra hozunk.  

Semjén Zsolt 2008-ban egy határozatot akart elfogadtatni a parlamenttel Tibet mellett. Akkor úgy fogalmazott: „az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás”.

– A Tibetet Segítő Társaság feljelentést is tesz a szombati események miatt. Úgy gondolja, hogy a rendőrség és a kínai csoportok összehangolt akciója volt a tibeti tüntetők ellen?

Mindenféleképpen. Ezt nem lehet másként csinálni, hiszen ha egy rendőr ilyen szabálytalanságot lát, akkor neki oda kell mennie és intézkednie kell. Ezt nem tették meg, ami arra utal, hogy ez a kínai vendég érdekében összehangolt manőver volt. Egyedül a kínai csoportok sem tudták volna megcsinálni, és a rendőrség sem.  

Bocsánatot kértek a rendőrök: parancsot teljesítettek.

Az egyik tibeti tüntetőnél, Namgyalnál, Június 27-én kint járt a rendőrség, nem azért, hogy elvigyék. A magányos civilruhás rendőr bocsánatot kérni ment. Ugyan a tibeti zászlót nem ő taposta meg, hanem egy társa, de a becsületes közeg mindenki nevében elnézést kért. Ő és társai a legnagyobb együttérzéssel gondolnak Tibetre és elmondta, hogy mindent, amit tettek, parancsra tették. Elmondta azt is, hogy nagyon szégyenlik magukat
.

 – Fennállásuk óta találkoztak-e már effajta szabad véleménynyilvánítás ellen irányuló támadással?

– Ezt a munkát 17 éve végzem, több kormány alatt működött a Tibetet Segítő Társaság, de ilyen  jogsértéssel még nem találkoztunk. Meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket, hiszen ez a helyzet megkívánja, illetve az alapítványunknak is célja, hogy a tibeti emberi jogokat védje, nem csak kínaiaktól, hanem ezek szerint már az itthoni inzultusoktól is. 2008-ban, amikor a kínai államtanács elnöke látogatott Magyarországra, néhány tibeti akkor is tüntetett. A rendőrség akkor is közbeavatkozott, kicsavart kézzel vitték el, majd csak másnap reggel engedték el őket. Akkor beperelték a rendőrséget és nyertek is. Ezt meg kellett tenni, nem lehet hagyni, hogy diktatúra felé haladjon ez az ország. 


(A Tibetet Segítő Társaság irodájánál összetört tábla)

– 2008-ban fideszes és  KDNP-s képviselők jegyezték a Tibet-határozatként elhíresült beterjesztést, ami akkor elbukott. Noha az említett képviselők azóta  kormányra kerültek, most nem igyekeznek kiállni Tibet mellett. Mit gondol erről?

– A pártok kormányra kerülésük után sok mindent elfelejtenek és módosítanak, ez általában így történik, azonban az effajta 180 fokos fordulások elfogadhatatlanok. Orbán Viktor miniszterelnök most azt mondja, hogy lehet tüntetni, de nem ott, ahol a nemzetnek fontos gazdasági tárgyalásai zajlanak. Úgy gondolom,ilyen kijelentés sem Európai Uniós országban sem más országban nem hangozhatna el. Tüntetni ott kell és lehet, ahol ki lehet nyilvánítani a nemtetszést egy adott ügyben, vagyis ha a kínai miniszterelnök a Parlamentnél van, akkor mi nem tüntethetünk a Hősök terén, hiszen az ő figyelmét kívánjuk felhívni valamire.  

Orbán Viktor a kínai látogatásról elmondta: a kormánynak elsősorban az ország népéért van felelőssége. Lehet tüntetni, de elvárja azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait. (2011.06.27.)

– Mit gondol, esetleg a pillanatnyi jó kínai–magyar kapcsolatot megragadva lehetne-e tompítani a konfliktust Kína és Tibet között?

– Évtizedek óta a tradicionálisan jó kínai–magyar kapcsolatokra hivatkozva szeretnénk elérni, hogy Magyarország helyet adjon egy kínai–tibeti találkozónak. Nem tudunk arról, hogy ezt bármikor is beterjesztették volna. A gazdasági érdekeknek és az emberi jogoknak egyformán kellene érvényesülniük. Ehhez képest az a helyzet, hogy a világ morálisan és erkölcsileg olyan helyzetbe került, hogy nem is tud foglalkozni az emberi jogokkal. A gazdasági érdekek előrébb vannak, különösen Kínával, egy olyan országgal,kapcsolatban, amelynek a fél világ tartozik. Egy ilyen hatalommal  nem mer, nem akar, nem tud szembeszállni Magyarország. 

A Lehet Más a Politika azt is tervezi, hogy benyújtja az Országgyűlésnek azt a 2008-as, Tibet érdekei melletti határozati javaslatot, amelynek akkori beterjesztői közt ott volt a most államtitkár, fideszes Balog Zoltán és a most miniszterelnök-helyettes kereszténydemokrata Semjén Zsolt is.

 

-mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.