Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-08 15:28:00

Több halott, sérültek százai az utórengésben: folytatódik a japán rémálom

Onagawa: megrepedt egy újabb atomerőmű!

Bár még közel sem sikerült stabilizálni a fukusimai sérült blokkokat, az onnan alig száz kilométerre eső onagawai erőmű is komolyan megsérült és szivárog a mai, 7,4-es utórengés következtében. Újabb halottakra és sérültek százaira számítanak.

Négy ember meghalt, több mint 150-en megsérültek és várhatóan tovább emelkedik a mai japán utórengés áldozatainak száma. A hetek óta tartó japán rémálom újabb borzalma: a fukusimai erőműtől száz kilométerre fekvő onagawai létesítményen is komoly repedés keletkezett, adta tudtul a Kyodo, japán hírügynökség. Az üzemeltető Tohoku Electricre hivatkozva kiemelték: a sérült reaktorból jelenleg víz szivárog.

Szakemberek tájékoztatása szerint víz szivárog az 1-es és 2-es reaktorblokkból, onnan, ahol a kiégett fűtőelemeket tárolják. Az üzemeltető társaság és az illetékes atomenergia ügynökség mérése szerint a szivárgó víz csak kis mértékben tartalmaz radioaktív jódot, a sugárzás mértéke az emberre ártalmas szint alatt van. Az erőmű területén azonban több helyen enyhén radioaktív pocsolyákat is felfedeztek. Háromból két külső áramforrás leállt, az erőmű termelését le kellett állítani, de az üzemelést nem sokkal később újra tudták indítani – közölte az üzemeltető társaság.


(mi) 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.