Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-15 15:00:00

Az olasz államadósság fedezése egyre többe kerül az országnak

Olaszország: mélyponton az euró

Szerdán az olasz kormány három milliárd eurónyi ötéves államkötvényt bocsátott piacra, melyek 6,57 százalékos hozammal keltek el. Az aukciót követően az euró-dollár árfolyam rekordszintre süllyedt.

A finanszírozási költségek megállíthatatlanul növekednek Olaszországban, az ötéves kötvények hozama szerdán Rómában 6,57 százalék volt. Ez a legmagasabb az euró bevezetése óta. A legutolsó hasonló árverésen a befektetők megelégedtek a 6,29 százalékos hozamszinttel. Most a kormány 3 milliárd eurónyi államkötvényt bocsátott ki. Az aukción a kereslet meghaladta a kínálatot, a jegyzés fedezeti aránya 1,4 volt.

Az aukció összességében mégis sikeres volt

A magas kamatok ellenére az olasz tőzsdeindex, az FTSE/MIB, közvetlenül az aukció után stabilizálódott, bár valamivel később negatív tartományba csúszott. A kötvénypiacok összességében pozitívan reagáltak az eredményre, az olasz kötvények árfolyama nőtt, a hozamok minden lejáraton csökkentek.

Mindezek hatására az euró gyengült a dollárral szemben, és elérte az éves mélypontot. Utoljára január 12-én volt az euró és a dollár árfolyama 1,3 dolláros szinten. A megfigyelők még magasabb kamatokra számítottak, mert az ötéves kötvények hozama a kereskedések során korábban már a 6,91 százalékot is elérte. A kormány utolsó idei kötvényaukcióját sikeresnek tartják, idén összesen 283 milliárd eurót gyűjtött a tőkepiacokról. Erre az adósságok törlesztéséhez, a kamatok fizetéséhez és a költségvetési hiány fedezéséhez van szükség.

Az olasz államadósságot régóta aggodalommal figyelik a piacon. Az 1,9 ezer milliárd eurós adósság az olasz GDP 120,5 százaléka, ami Európában a második legnagyobb. Silvio Berlusconi kormánya ugyan belekezdett a megszorítások és reformok bevezetésébe, de az olasz állampapírok egyre emelkedő hozama és a belső ellenállás a kormány bukásához vezetett, most Mario Monti próbálja megmenteni az országot a csődtől.

 

ftd.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.