Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-04 11:51:00

Összeesküvéssel vádolják a perzsa államot

Öböl-menti összefogás Irán ellen

A Perzsa-öböl mentén fekvő arab országok - élükön Szaúd-Arábiával - elítélték Iránt amiatt, hogy "durván beavatkozik" más térségbeli országok belügyeibe; azzal vádolták Teheránt, hogy megkísérli megingatni őket.

Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterei rijádi találkozójuk után, hétfőre virradóra kiadott nyilatkozatukban azzal vádolták a perzsa államot, hogy "összeesküvéseket sző országaik nemzetbiztonsága ellen", illetve "vallási békétlenséget és viszályt szít a polgáraik között". Az öböl menti országok azzal is vádolták Teheránt, hogy megsérti szuverenitásukat.

A Perzsa-öböl menti arab államokat tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) által kiadott nyilatkozat azután látott napvilágot, hogy az iráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága a múlt csütörtökön nyilatkozatban követelte: Szaúd-Arábia vonja ki katonáit Bahreinből. Teherán azt vetette Rijád szemére, hogy "a tűzzel játszik" a Perzsa-öbölben.
A miniszterek közleményükben elítélték „Irán nyilvánvaló kuvaiti beavatkozását, ahová Teherán kémhálózatot telepített Kuvait állampolgárai biztonságának, stabilitásának és érdekeinek a megsértése céljából”.

Kuvait csütörtökön iráni diplomaták kiutasításáról döntött, akiket azzal vádolnak, hogy összeesküvést szőttek az emírség biztonsága ellen. Az intézkedést azután hozták meg, hogy egy kuvaiti bíróság Irán javára történő kémkedés vádjával halálra ítélt két iránit és egy kuvaitit.
A miniszterek egyben „határozottan elítélték Irán bahreini beavatkozását is, amellyel Teherán megsérti a nemzetközi egyezményeket és a jószomszédi viszony szabályait”.

Szaúd-Arábia a GCC közös haderejének keretében vezényelt katonákat nemrégiben Bahreinbe, ahol a síita többség az észak-afrikai arab országokban zajló tiltakozó megmozdulások hatására tüntetéssorozatba kezdett, s az alkotmányos berendezkedés reformját követeli. A parányi öbölbeli államban a kisebbségi szunnita felekezethez tartozó al-Kalifa család uralkodik, amely szorult helyzetében a GCC-hez fordult segítségért.

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a GCC haderejének felvonultatására a bahreini hatóságok legitim kérésére és a tanács közös védelmi megállapodásának megfelelően került sor.
A miniszterek elítélték az iráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának „felelőtlen közleményét”, és felszólítják Iránt, „vessen véget az ellenséges politikáknak és tartsa tiszteletben jószomszédi viszony szabályait (…) az egész világ számára fontos térség biztonságának és stabilitásának a megőrzése érdekében”.


(mti)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.