Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-05 15:20:00

Videoüzenet: iszlamista merényletek várhatók?

Obama riadalmat keltett Izraelben

A világ muzulmánjainak az iszlám vallás terjesztésére kellene kihasználniuk a forradalmakat - mondta egy csecsen vezér pénteki videoüzenetében. Obama visszavesz az iszlámbarát politikából.

Fohászkodunk, hogy ezek az Allah nevében zajló események az egész világon elhozzák az ő törvényeit" - mondta a 46 éves nagy szakállú vezér, aki terepszínű ruhában, két társával együtt látható a felvételen. A videofelvételt - amely a Hunafa.com internetes oldalon jelent meg - a szabad ég alatt, a háttérből ítélve egy erdőben készíthették. Az ötperces szónoklat nagy részét nem lehet hallani az erős szél miatt.

Egy másik videón, amelyet előző nap tettek közzé ugyanezen a honlapon, Umarov szent háborúba hívta az oroszországi muzulmánokat.Umarov nem egészen egy hónapja közölte, hogy az ő parancsára hajtottak végre öngyilkos merényletet január 24-én a moszkvai Domogyedovo repülőtéren. A terrortámadás 36 halálos áldozatot követelt. Az orosz vezetés a leginkább attól tart, hogy merényletek zavarhatják meg a jövőre esedékes orosz elnökválasztást vagy a fekete-tengeri Szocsiban rendezendő 2014-es téli olimpiai játékokat.

 

Obama bekeményít az iszlámmal szemben?

Az Obama-kormány megkezdte a felkészülést arra az esetre, ha a Közel- és a Közép-Keleten iszlamista kormányok kerülnének hatalomra, felismerve, hogy a régió forradalmainak következtében a vallás nagyobb hangsúlyt kaphat a politikában - jelentette pénteken a The Washington Post. A Fehér Ház feltérképeztette, melyek azok a mozgalmak, amelyek az iszlám törvényei szerint kormányoznának. Egy február 16-án keltezett belső értékelés megállapította, hogy óriási ideológiai eltérések vannak az olyan erők között, mint az iszlámot a nacionalizmussal ötvöző egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalom vagy az al-Kaida között, amely a nemzeti határokat a kalifátus helyreállítását akadályaként fogja fel. A lap szerint az a régióban folytatott amerikai politika az iszlamista tényezők közötti különbségtételen alapul majd.

Noha az elmúlt hetekben kirobbant forradalmak egyike sem volt nyíltan iszlamista, ám számos jel utal arra, hogy ezek megnyitották az utat a vallási indíttatású erők előtt. Egy jemeni vallási vezető például a héten azt követelte, hogy iszlamista kormányzás váltsa fel az amerikai támogatottságú Ali Abdullah Száleh elnök uralmát, Egyiptomban pedig egy vallástudós kulcsszerepet tölt be a Mubarak utáni időkre szánt alkotmány kidolgozásában.

Hivatalba lépése óta Barack Obama elnök egy "új kezdetre" törekedett az iszlám világgal, hangsúlyozva, hogy a muszlim hit és a demokrácia nem összeférhetetlen. Ám ezzel riadalmat keltett a külpolitikai pragmatisták körében és Izraelben, ahol attól tartanak, hogy az iszlamista kormányzatok, még ha meg is felelnek bizonyos követelményeknek, azon munkálkodnak majd, hogy fokozatosan iszlám országokká alakítsák át a szekuláris államokat.
 

Nem engedik, hogy a félelem

Paul Pillar, a Georgetowni Egyetem professzora, volt CIA-elemző szerint az amerikai hírszerzők túlnyomó többsége egyetért az elnök felfogásával, amely azonban a republikánusok és főleg az Izrael részéről ellenállásba fog ütközni.  „ Ha a politikánkban nem teszünk különbséget az al-Kaida és a Muzulmán Testvériség között, akkor nem leszünk képesek alkalmazkodni a változásokhoz. Nem engedjük, hogy a félelem vezéreljen bennünket" - jelentette ki a The Washington Postnak a már idézett, névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

A Hamász 2006-os parlamenti győzelme nyomán az Egyesült Államok és Izrael bojkottot hirdetett a palesztin iszlamista mozgalom által alakított kormánnyal szemben. A forradalmak teremtette helyzethez alkalmazkodó Obama-kormány illetékesei szerint a bojkottot nem a Hamász vallási jellege, hanem az provokálta ki, hogy az nem hajlandó elismerni Izraelt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a hétfőn Genfben elmondott beszéde arra utal, hogy Washingtonnak - anélkül, hogy néven nevezné az iszlamistákat - sikerült levonni a tanulságokat.
"A politikai részvétel lehetőségét a spektrum teljes szélességében mindenki számára nyitva kell tartani, aki elutasítja az erőszakot, elismeri az egyenlőséget és elfogadja a demokrácia játékszabályait" - jelentette ki Clinton.

 

MTI

 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.