Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-23 13:49:00

13 nyelven 600 ezer példányban értékesítették

Növekszik az érdeklődés a betiltott könyv iránt

Ellentmondásos vagy sem: a Bhagavad-gítá, hindu vallás legszentebb könyve sikerkönyv, rengeteg példányt adnak el belőle.

Az indiai Gorakhpurban található Gita Press, a hindu szentírás egyik fontos kiadója, az elmúlt pénzügyi év során például mintegy 600 000 példányt értékesített belőle, 13 nyelven. A város könyvesbolt-tulajdonosai azt mondják, a Bhagavad-gítá egész évben jól fogy, de némi növekedést is tapasztaltak az után, hogy Oroszországban botrány keveredett körülötte. Idén júniusban a szibériai Tomszk városának államügyésze petíciót nyújtott be a Bhagavad-gítá betiltásának érdekében, az ő értelmezése szerint ugyanis az háborús uszítás, szélsőséges irodalom.

„Hindi, telugu, marathi, kannada, oriya és nepáli – ezeken a nyelveken egyenletesen jól fogy a könyv. A Bhagavad-gítá útmutatást ad az élethez. Azok, akik Oroszországban be akarják tiltani, valószínűleg nem értik az írást” – mondja B. B. Tripathi, a Gita Press érékesítési vezetője.

A gorakhpuri Midland könyvesbolt tulajdonosa, Mirza Afsar Baig két évtizede árul könyveket. „A könyvek körül keletkező botrányok minden alkalommal meghökkentenek. Csak az elmúlt két nap alatt több, mint 60 példányt adtam el Swami Chinmayananda szent Gitájából. Hasonlóan megugrott az érdeklődés Salman Rushdie művei iránt, amikor a Sátáni verseket betiltották” – mondja. A Mohamed prófétáról és az iszlámról szóló könyvek iránt is megnőtt a kereslet, amikor egy amerikai lelkész tavaly azzal fenyegetett, hogy elégeti a Korán egyes példányait szeptember 11-e évfordulóján, teszi hozzá.

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) gorakhpuri szervezete beszámolói egyelőre nem szólnak az érdeklődés hirtelen megugrásáról. A szervezet azonban biztos benne, hogy a botrány miatt több ember figyelmét felkelti majd a téma.

 

(The Times of India)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.