Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-15 22:03:00

Ügyvédjét is elítélte az iráni legfelsőbb bíróság

Nincs kegyelem, kivégzik a lelkipásztort

Egy keresztény szervezet közleménye szerint a halálra ítélt iráni lelkipásztor ítéletét nem helyezték hatályon kívül. Aposztáziával vádolják, hite miatt kell meghalnia.

A Christian Solidarity Worldwide (CSW) az iráni legfelsőbb bíróság írásos ítéletének másolatát kapta kézhez, amelyben az áll: a Juszuf Nadarkhanira kiszabott halálos ítélet jogerős, a lelkipásztor fellebezését nem hagyták jóvá. Nadarkhani ügyvéde segítségével eljárási hibákra hivatkozva próbálta elérni a Rusht-i bíróságnál, hogy ne ítéljék halára– sikertelenül.


Hite a bűne

Mint arról már korábban írtunk az iráni legfelsőbb bíróság másodfokon  is jóváhagyta Juszuf Nadarkhaninak, az Irán Egyháza (Church of Iran) nevű evangéliumi felekezet lelkipásztorának halálos ítéletét. A Kaszpi-tenger melletti Rasht városban élő férfit 2009 októberében tartóztatták le, azóta Lakan börtönében tartják fogva. A legfelsőbb bíróság hitehagyás bűne miatt ítélte el: az iráni törvények értelmében muszlim családban született férfi nem térhet át a keresztény hitre, a saría (iszlám törvénykezés) a hitehagyást főbenjáró bűnnek tartja.


Eltérő olvasat. Fotó innen

A halálos ítéletet általában felfüggesztik, ha az elítélt időközben megbánja az átállást. A hírek szerint felkérték a Rusht–i bíróságot annak megállapítására, hogy Nadarkahni eredetileg muszlim volt de áttért a kereszténységre. Amennyiben bebizonyosodna, hogy a lelkipásztornak semmi köze nincs a muszlim valláshoz, abban az esetben újratárgyalnák az ügyet. Félő azonban, hogy tényleg halál vár a lelkipásztorra, mivel az iráni legfelsőbb bíróság óvakodik attól, hogy visszavonja eredeti ítéletét. Az ugyanis egy olyan törvényen, a fatwa–n (iszlám egyházi jog) alapul, amelyet Ayatollah Komeini Irán legfőbb vezetője hozott és ennek éllovasa Makarem Shirazi, Irán legbefolyásosabb vallási vezetője.

Időközben – július elején – letartóztatták Nadarkhani ügyvédjét is. Mohamed Ali Dadkah–t azzal vádolják, hogy fellázadt az iszlám tanításai és a rezsim ellen. Kilenc évet kell letöltenie a rácsok mögött, emellett tíz évre eltiltották hivatásának gyakorlásától és nem is taníthat. Ő is fellebbezett a súlyos ítélet ellen.


Nemzetközi összefogás kell

A CSW igazgatója, Andrew Jonhnston elmondta, hogy a szervezet mélységesen csalódott az ítélet miatt. Szorgalmazták, hogy a nemzetközi közösségek is avatkozzanak be és kérjenek méltányos eljárást Nadarkhaninak. Johnston elmondta: Irán egy olyan nemzetközi megállapodást rúg fel, amely kimondja, hogy bárki szabadon gyakorolhatja és megváltoztathatja vallását. Emellett az iráni alkotmány 23. cikkét is sértik Nadarkhani ügyével, hiszen senki nem hurcolható meg hite miatt. Hozzátette: súlyos szabálysértések sorát lehet felfedezni a lefolytatott bírósági eljárásban, többek között azt is, hogy nem biztosítottak független és pártatlan bíróságot az eljárás lefolytatásához.

Johnston úgy véli, hogy a nemzetközi kormányoknak nyomást kellene gyakorolniuk Iránra, hogy biztosítsák mindkét férfi – Nadarkhani és Dadkah – teljes felmentését.

 

– mi, Cristiantoday –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.