Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-01 14:50:00

A szalafisták gyűlölethadjárata miatt vándorolnak el

Nincs kegyelem a keresztényeknek

Az iszlám és kereszténység között fokozódó feszültség százezer keresztényt késztetett arra, hogy elhagyja Egyiptomot 2011 március óta.

Több ezer egyiptomi keresztény kényszerült elhagyni otthonát az egyre nagyobb méreteket öltő gyűlölethadjárat miatt. Az iszlám és a kereszténység köszötti konfliktus azonban végzetes csapást mérhet Egyiptom demográfiai mutatóira és gazdasági stabilitására – állítja az Egyiptomi Emberi Jogi Szervezet (EUHRO) által készített friss tanulmány.


Soha nem ér véget

Az EUHRO borús képet fest Egyiptom jövőjéről. A 2011 márciusában kirobbant konfliktus az szalafisták (szélsőséges szunnita muszlim irányzat) és keresztény koptok közötti csatározásban gyökeredzik.

Nemcsak Egyiptomból, de Irakból és Palesztinából is menekülnek a keresztények. Libanon keresztény populációja drasztikusan, 75 százalékról 32 százalékra csökkent. A keresztények úgy érzik: a radikális iszlám terjedésével nemcsak politikai és gazdasági válság jött el, hanem vallási identitásuk is veszélybe került. A kritikusok szerint az óriási kivándorlás az Arab Tavasznak köszönhető, amely 2010 decemberében vette kezdetét. Úgy vélik, hogy az akkori felkelések adtak lendületet a túlnyomórészt iszlám nemzeteknek.


Kopt keresztelő. Fotó innen

Az iszlám és a kereszténység kapcsolata soha nem volt a békésség mintaképe. Politikusok szerint a felkelések révén az iszlamisták úgy érzik, hogy elég erőt gyűjtöttek ahhoz, hogy kiűzzék az idegeneknek számító keresztényeket. A szalafisták, akik a felkelések szóvivői voltak most már magas rangú politikai tisztségeket töltenek be Egyiptomban.

Naguib Gabriel, az EUHRO vezetője elmondta: a koptok nem önkéntesen hagyják el hazájukat, de a szalafisták agresszív taktikája erre a drasztikus lépésre kényszeríti őket. A szervezet által készített tanulmány, – amelyet egyébként megküldtek az egyiptomi vezetésnek és a hadseregnek is –, azt írja: a koptok igen fontos szerepet töltenek be az ország gazdaságában.

A keresztények félnek a szalafistáktól, és ezért hagyják el otthonaikat, adják fel egzisztenciájukat és karrierjüket. A tanulmány szerint január óta fizikailag is bántalmazzák az iszlamisták a keresztényeket, amely végérvényesen kivándorlásra kényszeríti őket. Nagib Gabriel, a szervezet igazgatója elmondta: becslések szerint az év végére a 250 ezret is elérheti az Egyiptomból kivándorló keresztények száma.

A keresztények fellázadtak az erőszakos bánásmód ellen, májusban a Martin Place-en gyülekeztek és azt kiabálták: „Elég, elég!” A legutóbbi támadás során kilenc keresztényt öltek meg iszlamisták Mokatam Hills-nél szeptember elején, amikor bombát dobtak egy kopt templomra Alexandriában. A merénylet mellett egy idős kopt ember fülét is levágták.

Idén március óta 160.000 kopt keresztény telepedett le az Egyesült Államokban, Kaliforniában.

– mi (forrás: Christian Post)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.