Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-16 12:30:00

Lopakodó leépítésről írnak egyes osztrák és német lapok

Német lap az Orbán–kormány első évéről

A magyar kormányt ért külföldi és hazai bírálatok kapcsán közölt kommentárt kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó bécsi tudósítója, Reinhard Olt az írás bevezetőjében hangoztatta: jó egy évvel ezelőtt történt hatalomra kerülésével az Orbán-kormány annak a szocialista-liberális uralomnak vetett véget, amelynek
nyolc éve alatt az ország majdnem csődbe jutott.


Rendhagyó eszközök

Orbán – mint írta – ennek megfelelő örökséget vett át. Kétharmados parlamenti többsége birtokában a miniszterelnök „enyhén szólva is igencsak rendhagyó eszközöket alkalmaz”; helyenként kíméletlen fellépése bosszúságot vált ki, inkább külföldön, mint odahaza.

A szerző a továbbiakban utalt arra, hogy különösen Németországból és Ausztriából hallhatók olyan hangok, amelyek szerint Magyarországon a jogállam „lopakodó leépítése” menne végbe. Olt felidézett egyes bírálatokat, így a többi között a zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Cohn-Bendit, valamint Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője által a sajtóban megfogalmazott kritikát.

A médiatörvényt ért bírálatokkal kapcsolatban Olt emlékeztetett arra, hogy hasonló törekvésekkel korábban a most tiltakozó hazai szocialisták is próbálkoztak. Magyarországon kívül pedig szinte senki nem vette a fáradtságot magának ahhoz, hogy a magyar közszolgálati „adók” állapotára és hatalmas méretű eladósodottságára, illetve a reformokkal való szembenállásukra egyetlen pillantást is vessen – tette hozzá.

Olt úgy értékelte: a hazai bírálók – külföldön is előszeretettel átvett – kritikáiból érződő ellenségesség oka az Orbán-kormánynak az a törekvése, hogy az ország átalakítását visszafordíthatatlanná tegye. Emlékeztetett az Egyesült Államok budapesti nagykövetének arra a kijelentésére, amely szerint ameddig Magyarországon egy kormány demokratikus választások keretében leváltható, nem lehet a demokrácia végéről beszélni. Idézte Hillary Clinton külügyminiszter budapesti, a parlamentben elhangzott, Orbánhoz intézett, de Olt szerint valójában az ellenzéknek szóló szavait, amelyek szerint a kormány kétharmados többsége szabad választások eredménye.

A cikkíró a továbbiakban a bírálókat a többi között figyelmeztette arra is, hogy az Orbán-kormány volt az első, amely keményen fellépett a „cigányellenes uszítás” miatt gyakorlatilag betiltott félkatonai gárdák ellen. Úgy értékelte: semmi kivetni való nincs abban, hogy az anyaország – mindenfajta területi követelés elutasításával – felelősséget érez a szomszédságában élő jelentős magyar népcsoportokért.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.