Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-27 15:00:00

Nem hatják meg Iránt a nemzetközi tiltakozások?

Néma kiáltás: kivégzik a házasságtörő asszonyt

Nemzetközi tiltakozást váltott ki annak az asszonynak az ügye, akit kövezés általi halálra ítéltek az iráni hatóságok házasságtörés miatt.

A 44 éves Sakineh Mohhammadi Ashtianit 2006-ban ítélték kövezés általi halálra az iráni hatóságok, mert házasságon kívül létesített kapcsolatot egy másik férfival. A kétgyermekes asszonyra olvasott ítélet miatt a nemzetközi sajtó és emberi jogi szervezetek felemelték szavukat, de úgy tűnik, hiába: iráni bírósági források szerint az asszonyt nem kövezik halálra, helyette felakasztják. Az indoklás szerint a Tabriz börtön nem alkalmas a kövezés véghezvitelére, ezért más módon büntetik meg az asszonyt.


Nincs kiút?

Mohammadi Ashtianit 2006 óta tartják fogva az Irán nyugati részén található Tabriz börtönben. Malek Ajdar Sharifi, az azerbajdzsáni bíróság feje az Isna hírügynökségnek elmondta: most vizsgálják, hogy van-e vallási és jogi akadálya annak, hogy a kövezés helyett akasztással hajtsák végre az ítéletet. Elmondta: amint véget ér a vizsgálat, azonnal végrehajtják az ítéletet.

Mohammadi Ashtiani azért maradhatott eddig életben, mert a kövezés általi halálraítélés óriási felháborodást keltett, ezrek tüntettek világszerte az asszony életéért. Az iráni hatóságok ellentmondásos közleményekkel álltak a nyilvánosság elé, de most már úgy tűnik, hogy nem kerülheti el a halált a házasságtörő asszony. 2010-ben Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök tagadta, hogy kövezés általi halálra ítélték a nőt, de Ali Khamenei ajatollah az asszony kivégzéséről beszélt.

Mina Ahadi, a Nemzetközi Kövezés Elleni Szervezet egyik tagja elmondta, hogy a nemzetközi nyomás nagyon is kell, hiszen még ha kis időre is, de elhalasztották a nő kivégzését, és most újra összefogásra buzdít mindenkit Ashtiani életéért. Hozzátette: több mint egy évig nem hallottak az asszony felől, most pedig azonnal a lehetséges felakasztásáról érkeznek hírek. Ahadi szerint Irán így feszegeti a húrokat, teszteli a nemzetközi közvéleményt.

Ashtiani ügye 2010-ben került a figyelem középpontjába, amikor az egyik gyermeke kegyelmi kérvényt nyújtott be az iráni legfelsőbb bíróságra. Ebben azt kérte, hogy anyját ne ítéljék halálra. Több ezer emberi jogi aktivista, demonstráló és vezető politikusok álltak ki az asszony mellett, aki Iránban a kövezés által kivégzett emberek szomorú jelképévé vált. Az NGO Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint 2006 óta hét embert végeztek ki ily módon az országban, és tizennégyen ugyanerre a sorsra juthatnak.

A tárgyaláson Ashtianit 10 év börtönbüntetést is kapott férje megöléséért, de végült ezt öt évre csökkentették, adta hírül az Amnesty International. Sok emberi jogi aktivista meg van győzödve, hogy az asszony kényszer hatására tett vallomást, sőt nem kizárt, hogy bántalmazták a hatóságok.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az NGO szóvivője szerint ha akasztással végzik ki az asszonyt, úgy sajnos nem lesz egyedi az esete. Két éve, 2009-ben egy zenetanárt ítéltek kövezés általi halálra házasságtörés miatt, de végül akasztás lett a halálának az oka. Elmondta azt is, hogy a büntetés módjának megváltoztatása a jelenlegi iráni törvények szerint illegálisnak számít. November végéig 600 embert végeztek ki Iránban, az egyre több halálbüntetés aggodalommal tölti el a nemzetközi szervezeteket.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.