Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-05 15:00:00

A munkanélküliség és a gazdasági válság miatt vonultak utcára

Nem kímélték a madridi tüntetőket a rohamrendőrök

Legalább 20 ember –köztük hét rendőr– sérült meg a rohamrendőrök és tüntetők közötti összecsapásokban Madridban.

A felháborodott, kormány elleni tüntetők a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt vonultak utcára a spanyol fővárosban. A spanyol rohamrendőrség a Puerta del Sol tér lezárásával próbálta megfékezni a többszáz fős felbőszült tömeget.


A hatalom ellen

A Napkapu tér a több hónapja tartó megmozdulások emblematikus jelképévé vált Madridban, május 17-től június 12-ig sátortábort vertek a tüntetők (fiatalok, munkavállalók, munkanélküliek, nyugdíjasok) a téren, így tiltakozva a hatalmon levő szocialista kormány politikája ellen.

Végül maguk döntöttek úgy, hogy elvonulnak a térről és más formában folytatják a tiltakozást, de egy információs pultot fenntartottak, és éjjel-nappal működtették azt. A rendőrség kedd reggel felszámolta az információs standot, amivel felbőszítette az elégedetlenkedőket.

A blokád ellen lázadó, igazságosabb életet követelő, főként fiatalokból álló tömeg csütörtök este csapott össze a spanyol rohamrendőrökkel, melynek során 20 ember sérült meg. A rendőrség a belügyminisztérium épülete előtt oszlatta fel a tüntetőket. Helyszíni tudósítók szerint ez volt a legsúlyosabb incidens a május közepe óta tartó tüntetéssorozatban. A tiltakozások május 15-én kezdődtek Madridban, de a Facebook és a Twitter segítségével átterjedt más spanyol városokra is.

A spanyol munkanélküliségi ráta a legmagasabb az EU-ban, 21,3 százalék.

 

mi, BBC

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.