Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-30 09:30:00

Ki fékezi meg Asszád zsoldosait?

Nem kegyelmeznek a gyermekeknek Szíriában

Az ENSZ legfrissebb jelentése: több száz gyermek halála szárad a szíriai biztonsági erők lelkén.

Az ENSZ nyomozói szerint a szíriai biztonsági erők a Bashar al-Asszád elleni tüntetések kezdete óta 256 gyermeket öltek meg. A szervezet munkatársai megállapították, hogy a szíriai erőszak súlyosan sérti az emberi jogokat, és emberiség ellenes bűncselekményeket követtek el az országban. Geoffrey Robertson emberjogi ügyvéd szerint a brit kormánynak azonnal lépnie kell, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának pedig a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kell állítania Szíriát az elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt. Robertson szerint rövid fegyveres beavatkozásra is szükség lenne.


Ne legyen felnőtt...

Az Emberjogi Tanács által augusztusban létrehozott ENSZ-vizsgálóbizottság olyan atrocitásokat hozott nyilvánosságra, amelyekről ez idáig nem volt tudomása a nemzetközi szervezeteknek, és amelyeket Asszád kegyetlen haderői követtek el. A jelentésekből kiderül, hogy a katonák nem kegyelmeztek a kisgyermekeknek sem, az őrizetbe vett kiskorúakat sokszor halálra kínozták. Másokat pedig szexuálisan is bántalmaztak. Egy szemtanú állítása szerint egy 15 éves fiút a saját apja szeme láttára erőszakoltak meg Asszád zsoldosai. Egy másik esetben egy 11 éves fiút kényszerített három biztonsági ember ugyanerre.


Szavak nélkül. Fotó innen

Egy egyetemi hallgatót is megerőszakoltak a börtönben. A férfi a Guardiannek elmondta, hogy ha az apja látta volna, hogy mit művelnek vele, nagy valószínűséggel öngyilkosságot követett volna el. Egy kétéves kislány – aki feltehetően a szíriai konfliktus legfiatalabb áldozata – augusztus 13-án lelte halálát, miután az egyik katona lelőtte. A gyilkos a felelősségrevonásnál szemrebbenés nélkül azt állította: nem akarta, hogy felnőjön, és ő is tüntető legyen.


Számokban a halál

A jelentés szerint a szíriai erők 256 gyermeket öltek meg november 9-ig. Néhányuk nem kapott megfelelő orvosi ellátást sérüléseik után. Egy 15 éves fiúnak annyi volt a bűne, hogy hazafelé sétált a mecsetből, és a katonák kedvtelésből lábon lőtték. A szomszédai megpróbálták kórházba vinni, de az ellenőrzőpontoknál nem engedték át őket. Elvérzett az autóban. A jelentésben az is szerepel, hogy a kegyetlen katonák sok esetben orvosnak adják ki magukat, és a kórházakban halálra kínozzák a sebesülteket. Az ENSZ Szíriára szakosodott bizottsága szerint nagyon sok gyermek sokkot kapott, ami egész életükre kihat.

A jelentés megállapította, hogy a szíriai biztonsági erők felhatalmazásukat és abszolút uralmukat kihasználva nem voltak tekintettel sem a gyermekekre, sem pedig az idős emberekre. Olyanokat is megkínoztak, akiknek semmi közük nem volt a tüntetőkhöz, csupán éppen arra jártak. Az Asszad rezsim nem kímélte és nem kíméli saját népét, sokkolóak a szíriai események – teszik hozzá.

Szíria nem írta alá a Római Statútumot, amely révén 2002-ben felállították a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC). Emiatt az Asszád-rezsim egyetlen megdöntésének módja az, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa kéri meg az ICC-t, hogy vizsgálják ki a szíriai hadsereg által elkövetett borzalmakat. A Biztonsági Tanácsban Szíriának Kína és Oroszország a szövetségese, akik vélhetően megvétóznák ezt a javaslatot. Robertson abban bízik, hogy a mostani bizonyítékok megenyhítik a szövetségesek szívét, és hajlandók lesznek végre lépni.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.