Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-23 20:30:00

Régi-új keresztény értékek

Néhány washingtoni politikus diktál az amerikai fiataloknak?

A Liberty egyetemen elmondott beszédében Rick Perry republikánus párti elnökjelölt kijelentette, hogy Amerikának a „keresztény értékek” útmutatását kellene követnie.

A Virginia állambeli Lynchburgban lévő Liberty egyetemen szeptember 14-én elmondott beszédében Rick Perry republikánus párti elnökjelölt hangsúlyozta, Amerikának a „keresztény értékek” útmutatását kellene követnie, és arra bátorította a diákokat, ne engedjék, hogy „néhány washingtoni politikus” diktálja, hogyan is éljenek. A texasi kormányzó, aki a Fehér Házért folyatott republikánus verseny egyik favoritja, tartózkodott a politikai kérdésektől a keresztény egyetemen tartott húszperces beszéde során, ehelyett mélyen személyes jellegű előadást tartott életéről és a „hithez vezető útjáról”. Perry célja, hogy megőrizze azt a lendületet, amelyre a republikánus párt előválasztási versenyében tett szert, s ennek kimenetelét nagyban befolyásolhatják az evangelikál szavazók.

„Amerikát bizonyos értékek fogják vezérelni, a kérdés csak az lesz, hogy kinek az értékei?” – tette fel a kérdést Perry az egyetem sportcsarnokában összegyűlt, 13 ezer fős, hallgatókból és tanárokból álló hallgatóság előtt. A kormányzó kijelentette, hogy ezeknek az értékeknek „azoknak a keresztény értékeknek kell lenniük, melyekre egykor ez az ország épült.” Perry, akit republikánus ellenfelei a társadalombiztosítás, a bevándorlás és a kötelező oltások ügyében elfoglalt álláspontja miatt kritizálnak, ezen ügyek közül egyről sem tett említést beszédében, amelyet az egyetem istentisztelettel egybekötött gyűlése előtt adott.

Ehelyett magát egy mesze nem tökéletes, szociálisan hátrányos helyzetből induló személynek írta le, aki szegénységben nőtt fel – öt éves koráig olyan házban élt, amelyben még vízvezeték sem volt, ruháit pedig az anyja varrta – s aki, mielőtt Istent megtalálta volna, tanulmányai során bukdácsolt és letért a helyes útról. „A hithez vezető utam nem egy olyan emberről szól, aki azért fordult Istenhez, mert ez szándékában volt; azért fordultam hozzá, mert semmi más nem maradt, ahova fordulhattam volna,” – mondta Perry, visszaemlékezve arra, hogy 27 évesen, a légierőben szolgáló megzavarodott pilótaként a valláshoz fordult, hogy életében irányt találjon. „Istennek nincs szüksége tökéletes emberekre, hogy véghezvigye tökéletes tervét – így Perry – Isten tökéletlen embereket használ arra, hogy egy tökéletlen világra hasson.”

Újjászületett választói tömb

A legutóbbi republikánus előválasztások során az evangelikál választók komoly befolyásra tettek szert, a választási szakértők szerint majdnem felét adva a választásokon megjelenőknek. Különösen nagy a befolyásuk Iowa államban, ahol az ország első elnökjelölt-állító gyűléseit szokták tartani, s ahol a 2008-as republikánus küzdelemben szavazók 60 százaléka önmagát a közvélemény-kutatók előtt „újjászületett” keresztényként határozta meg. E választói tömb támogatásának elnyeréséért Perry elsősorban a minnesotai Michele Bachmann képviselővel, az augusztus 13-i iowai próbaválasztás győztesével versenyzik, akinek a közvélemény-kutatások szerinti támogatottsági mutatói jelentősen csökkentek, miután Perry is beszállt a versenybe a következő napon.


Perry, az egykori megzavarodott pilóta. Kép innen.

A Liberty egyetem következő előadója Bachmann lesz szeptember 28-án. Jerry Falwell Jr. egyetemi elnök — aki egyben az intézményt megalapító néhai konzervatív kommentátor hasonnevű fia — kijelentette, hogy ő Perryt még annak jelöltsége előtt hívta meg. Szeptember végére, jelentette ki Falwell, a nyolc republikánus elnökaspiráns közül öt már felszólalt az egyetemen. Már nem csak a társadalmi kérdések azok, amelyek meghatározzák az evangelikál szavazók preferenciáit, mondta Falwell, egy Perry beszéde előtt adott interjúban. „A szocializmus felé való eltolódás – úgy gondolom ez vált az egyik legfontosabb kérdéssé” – mondta Falwell. „Korábban az abortusz, a melegházasság, és hasonlók voltak a fő kérdések, de ma egyre inkább az, mennyire nő meg az adó vagy mennyire terjeszkedik maga a kormányzat. Ez az, ami a Tea Party mozgalom tagjait, a szociális konzervatívokat és fiskális konzervatívokat összehozza.”

Kötelező oltások

Előadása végén Perry még odaszúrt egyet a szövetségi kormánynak, a hallgatókat arra biztatva, hogy „ne engedjétek meg, hogy néhány washingtoni politikus mondja meg, hogyan is éljétek a saját életeteket.” Falwell kijelentette, hogy még egyik republikánus elnökaspiráns mögé sem sorakozott fel, de egyértelművé tette, hogy kedveli Perryt. Kézlegyintéssel intézte azt a vitát, amely Perry egyik 2007-ben hozott döntése körül alakult ki: a kormányzó kötelezővé tette volna a tizenéves lányok beoltását a nemi úton terjedő és a méhnyakrák egyik okozójaként számon tartott humán papillomavírus ellen. Egy szeptember 12-i vita során Perry elismerte, hogy „hiba” volt, hogy a döntéssel kapcsolatban előzetesen nem konzultált a texasi törvényhozással. Falwell ezt a választ a maga részéről megnyugtatónak találta.

Falwell bevezetőjében a hallgatók előtt Perryt sikeres kormányzóként ábrázolta, akit az Egyesült Államokban rendkívül befolyásos Országos Lövészegyesület (National Rifle Association) csillagos ötös osztályzattal értékel, és aki „az amerikai történelem leginkább életpárti kormányzói” közé tartozik. Kedvező párhuzamot vont Perry és Ronald Reagan között. Falwell felidézte, hogy a Liberty elsőéves diákjaként elment meghallgatni az akkor még kalifoniai kormányzó Reagant egy olyan időszakban, amikor a nemzet mély válságot élt át, majd tanúja volt elnökké választásának, és annak, ahogy Reagan Amerikát ismét virágzó országgá tette. „Ma olyan érzésem van, mintha a történelem megismételné önmagát” – mondta Falwell.
 

Forrás: Bloomberg

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.