Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-16 17:25:00

A katolikus a legnagyobb felekezet Franciaországban

Négyszer annyi a muzulmán, mint a protestáns

Franciaországban a 18. és az 50. év közötti korú lakosságból 2,1 millióan vallják magukat muzulmán vallásúnak, ami "jóval alatta van a közéletben elterjedt becsléseknek" - derül ki a francia statisztikai hivatal adataiból.

Franciaországban általában 5 és 6 millió közé szokták becsülni a muzulmán közösség számarányát, de hivatalos adatok nincsenek, mivel tilos bármilyen etnikai vagy vallási jellegű nyilvántartás.

A Franciaország lakosságának sokszínűségéről végzett vizsgálatban a Demográfiai tanulmányok országos intézete (INED) és a francia statisztikai hivatal (INSEE) szerint a 18. és az 50. év közötti korú franciák közül 2,1 millióan vallják magukat muzulmán vallásúnak. A kutatásvezető Patrick Simon szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a 2,1 millióhoz hozzáadjuk a 18 éven aluli és az 50 éven felüli muzulmánokat, akkor sem jön ki az 5 millió.

A magukat muzulmánoknak vallók olyan személyek, akik vallásosságuktól és annak gyakorlásától függetlenül azt állítják magukról, hogy muzulmán vallásúak - mutatott rá a szociológus. Hozzátetette: vagyis nem a személyek vagy a szüleik származási országán alapuló becslésről van szó (azaz nem olyan személyekről, akik egy olyan országból származnak, ahol az iszlám a többségi vallás és ezért automatikusan muzulmánnak tekintik az onnan érkezőket).

Ezzel a meghatározással magyarázható a jelentős különbség a tanulmány adatai és a közbeszédben becsült számok között. Az INED és az INSEE szerint továbbra is a katolikus a legjelentősebb felekezet Franciaországban: a 18. és az 50. év közötti franciák közül 11,5 millióan (43 százalék) vallják magát katolikusnak. A 2,1 millió muzulmán a második legjelentősebb vallási közösség. A magukat protestánsnak vallók félmillióan, a buddhisták 150 ezren, míg a zsidó vallású franciák 125 ezren vannak.
 

(mti)



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.