Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-24 21:00:00

A nemzetközi sajtóbotrány elérte a legnagyobb keresztény kiadót

Nagyon nyereséges: a legjobb üzlet a Biblia terjesztése?

A skandalum által érintett és egy újságíró által megvádolt Zondervan kiadó a legnagyobb a keresztény könypiacon. Nem aggódnak.

Rupert Murdoch, a News Corp média birodalom elnöke kétségbeesetten próbálja menteni hírnevét. A News of the World brit bulvárlap a világ legolvasottabb ilyen típusú újsága volt, de komoly botrányba keveredett. A birodalom tulajdonában áll a Zondervan kiadó is, ami a világ legnagyobb Biblia-kiadója.


A valódi hit vagy a profit dominál?

Valójában a Zondervan tulajdonosa a Harper Collins Kiadó, ami a News Corp tulajdonában áll. Mindez a világ legnagyobb médiamágnása kezében van: Rupert Murdochéban. A Zondervan ugyanakkor keresztény vállalatként határozza meg magát, amelynek küldetése Jézus Krisztus elkötelezett dicsőítése és a bibliai elvek támogatása a kiadványok által. A kanadai Geez Magazin újságírója, Braun, a következőket írta a botrányra keveredett csoport tagjairól: „Tudom, sok keresztény azt hiszi, hogy a Biblia-kiadással a hitet akarják közvetíteni, pedig valójában csak megfontolt üzleti szándék van mögöttük, racionális gazdasági számítások. Vagy talán a 80 éves Murdoch, mint ravasz üzletember, különböző befektetéseket akart, hogy kínálatának sokszínűséget biztosítsa.”

Braun a Biblia-kiadás nyereségességére is rámutatott. Mit teszünk, amikor vásárolunk egy Zondervan terméket? A Murdoch birodalmat támogatjuk – ad választ –  melynek értéke amúgy is óriási, több milliárd dollár. Hozzáteszi, hogy a vállalat Észak-Amerikában különleges nyomtatási jogokkal rendelkezik. Ő adja ki a népszerű „Új Nemzetközi Verzióját” a Bibliának, ami már több mint 300 millió példányban kelt el világszerte. A Zondervan olyan keresztény szerzők kiadója, mint Rick Warren, Tim LaHaye, Eugene Peterson, Brian McLaren and Shane Claiborne.


A Zondervan nem érzi, hogy etikailag érintett lenne a témában

A cég szóvivője, Tara Powers kiemelte, hogy a történtek nem jelenthetnek etikai dilemmát a Zondervan számára, mert ahogy eddig, továbbra is függetlenek. „Szerencsések vagyunk, hogy erős és pozitív kapcsolatot ápolunk a szerzőkkel. Ők tudják kik vagyunk, hogyan működünk és nincsenek aggályaik miattunk. Eközben nyilvánvalóan elővigyázatosak vagyunk a kérdésben, de ez nem akadályozhatja a munkánkat. Továbbra is folytatjuk a küldetésünk ugyanúgy, mint az elmúlt 80 évben” – mondta.

A Zondervan-t 1931-ben alapították, mint könyvkereskedő céget Michigan-ben: Pat és Bernie Zondervan. Mára a világ legnagyobb keresztény könyvterjesztőjévé nőtte ki magát.

 

Kotulics Mónika

forrás: www.religionnewsblog.com
A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.