Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-06 08:00:00

Súlyos ellátási gondokkal küzd a polgárháborúban álló ország

Nagy támadásra készülnek a líbiai lázadók

A súlyos ellátási problémák ellenére a nyugat-líbiai felkelők nagy offenzívára készülnek Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai ellen a közeljövőben.

 

Muktar al-Aktar, az egyik felkelő dandár parancsnoka a nyugati lázadók katonai központjában az MTI-nek nyiltakozva, az órákon át tartó megbeszélés után, amelyet a többi parancsnokkal folytatott elmondta: készülnek és szervezkednek azzal a céllal, hogy egy nagy offenzívát indítsanak, és meginduljanak a tengerpart felé.

Aktar azt is kifejtette, arra számítanak, hogy a kadhafisták több helyen aknákat telepítettek. – Remélhetőleg még a ramadán vége előtt lezárjuk a háborút: ekkor születnek a győzelmek – tette hozzá. Ramadán a muszlim böjti hónap, idén augusztus 1-en kezdődött és egyes országokban 29, másokban 30 napig tart. Az offenzíva pontos időpontja egyelőre nem tisztázott, de egy orvos a zintani kórházban azt mondta, hogy a katonai tanács arra kérte őket: két-három nap múlva álljanak készen a sérültek és halottak esetleg megszaporodó számára.

Líbia keleti fele és az ország közepén lévő Miszráta városa mellett az ország nyugati részén található Nafusza-hegység a harmadik jelentős terület, amit felkelők ellenőrzésük alá vontak a hatodik hónapja dúló polgárháborúban. A felkelők annak ellenére értek el itt komoly sikereket, hogy súlyos ellátási gondokkal küzdenek. A tunéziai határtól Tripoliig terjedő területen egyes településeken nincs áram, a boltok üresek, alig van üzemanyag, és a harcosoknak nincs elég fegyvere, lőszere

– Csak olyan felszerelésünk van, amit elvettünk a kadhafistáktól. Minden kell: üzemanyag, ruhák, kocsik, fegyverek, víz, ennivaló, fel sem tudom sorolni – mondta Dzsuma Ibrahim ezredes, az ellenállók katonai tanácsának szóvivője. – A kadhafistáknak annyi lőszerük van, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Nálunk vannak harcosok, akik késsel mennek a csatába – mutatott rá Husszám Nadzsar, egy felkelő harcos. Nadzsar szerint öt-hatszáz fős egységében legfeljebb négyszáz embernek van saját fegyvere. Sok katonának uniformisa, bakancsa sincs.


Mindenki számít

Júniusban megindult a légiforgalom a kelet-líbiai Bengázi, a felkelők fővárosa és a nyugati régió között, ami némileg javította az ellátást. Az utánpótlás eddig Tunéziából jött, olyan nagy mennyiségben, hogy ott is ellátási problémák léptek fel, ezért néhány nappal ezelőtt leállt az üzemanyagimport. A Kadhafi által ellenőrzött területekről folyamatosan érkeznek a felkelőkhöz csatlakozni vágyók. – Azért jöttem, mert segíteni akarok – mondta a tunéziai-líbiai határon egy 24 éves orvostanhallgató, aki Tripoliból szökött meg, és nem árulta el a nevét, mert félt, hogy a családjának bántódása eshet.


Ezt akarják. Kép innen

Abdel Fatah Júnisznak, a felkelők katonai parancsnokának múlt heti meggyilkolása óta felütötte a fejét a beszivárgó kadhafistáktól való félelem. Az újonnan érkezőket származásuk szerinti csoportokba osztják, hogy könnyebben lehessen ellenőrizni, mindenki az-e, akinek mondja magát. Bár a lázadó harcosok már szervezettebbek, mint az első időkben, ez továbbra sem egy igazi hadsereg. A dandárok a különböző településeken alapulnak, félig-meddig függetlenek, a stratégiai döntéseket egy tanács hozza. Összesen mindössze néhány ezren vannak.

Taktikájuk jobbára abból áll, hogy a kormányerők tüzérségének támadásai elől homokdűnék mögé rejtőznek, majd rövid sorozatokkal válaszolnak a kisteherautóik platójára szerelt géppuskákkal és gépágyúkkal. Tüzérségük kimerül néhány szovjet (Grad-típusú), illetve házilag barkácsolt rakétavetőben, aknavetőben. Zsákmányoltak kétszáz T-62-es harckocsit, de eddig csak húszat tudtak üzembe helyezni, és azok egy részét sem tudják használni az üzemanyaghiány miatt. Azt a NATO légitámadásainak köszönhetik, hogy páncélos erőt a kadhafisták nem tudnak bevetni.

 

mi, MTI

Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.