Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-02 06:55:00

Netanjahu elítéli a politikája elleni „gyűlöletet”

Nagy-Britannia vezet az antiszemitizmusban?

Felére csökkentek az antiszemita támadások a Tel-Avivi Egyetem kutatása szerint, mely kimutatja: az angolok a legantiszemitábbak. Ugyanakkor úgy tűnik, az izraeli elnök a politikája kritikáját is zsidóellenességnek tartja.

Csaknem felével csökkent a világon az antiszemita támadások száma tavaly az azt megelőző évhez képest, amikor rekordszintű volt - olvasható abban a tanulmányban, amelyet vasárnap tett közzé a Tel-avivi Egyetemnek a világban tapasztalt antiszemitizmust és rasszizmust kutató központja.


Felére csökkent a zsidóellenesség

Az intézet, amely évente tesz közzé adatokat „a személyeket vagy intézményeket ért antiszemita erőszakcselekményekről", 614 ilyen támadást jegyzett fel a múlt évben, 46 százalékkal kevesebbet a 2009-es 1129-nél. Ezek az adatok nem tartalmazzák a kisebb súlyú agresszív cselekedeteket, például a sértéseket és fenyegetéseket.

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a számba vett antiszemita cselekmények 40 százaléka egyének, 30 százaléka pedig zsidó vallási helyek és temetők ellen irányult. A leginkább érintett országok élén Nagy-Britannia áll 144 incidenssel, utána Franciaország következik 133, majd Kanada 99 esettel.
Ugyanakkor az interneten terjedő antiszemita szövegek száma állandóan növekszik. A Gázai övezetben 2008-2009 telén végrehajtott izraeli "Öntött ólom" fedőnevű hadművelet "Izrael állam törvényességét tagadó" hullámot indított el, amit a központ az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekint.

A jelentés szerint hasonló, de kisebb számú reagálást váltott ki az is, amikor 2010 májusában az izraeli haditengerészet átkutatott egy Gázába tartó segélyflottillát, és egy incidensben kilenc török életét vesztette.Átvéve az antiszemitizmussal foglalkozó európai fórum meghatározását, az egyetemi központ antiszemitának minősíti „az olyan bűncselekményeket, amelyeknél a támadás azért irányul egyének vagy javak – épületek, iskolák, kegyhelyek vagy temetők – ellen, mert zsidók, vagy annak tartják őket".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vasárnap este kezdődő holokauszt-emléknap alkalmából megszólalva elítélte az Izraellel szemben szerinte világszerte mutatkozó gyűlöletet.

 

MTI, mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.