Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-24 11:48:00

Az LMP kemény fellépést követel az EU-tól

Minisztere szerint Kadhafi öngyilkosságba menekül, mint Hitler

Az LMP szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként morális felelőssége, hogy megszakítsa a diplomáciai kapcsolatokat Líbiával. Közel állók szerint Kadhafi öngyilkoss lesz, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén.

Dorosz Dávid, az LMP képviselője a távirati irodának kifejtette: Moammer Kadhafi és az általa vezetett rendszer "lényegében vérfürdővé változtatta az egész országot". Líbiában nagyon súlyos emberi jogsértések történtek, és az EU-nak hathatósan és erősen, nem pedig "lagymatag nyilatkozatokkal" kell kifejeznie, hogy elítéli az eseményeket - fogalmazott. Mint kiemelte: "a nyugat cinkos módon nem hallgathat tovább".

Úgy vélte, az EU soros elnökének nagyobb a felelőssége az ilyen ügyekben, és a diplomáciai kapcsolatok megszakítása olyan erős lépés lenne, amely valószínűleg követőkre találna a többi ország között. Ugyan a külpolitikai ügyekért az unióban Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő felel, de úgy látják, a soros elnöknek, mint "a legfelsőbb politikai testület, az Európai Tanács" elnökének, fokozott felelőssége van a külpolitikában is.

Az észak-afrikai eseménysorozat Magyarországot, csakúgy, mint Nyugat-Európát teljesen felkészületlenül és váratlanul érte, és sokáig tehetetlen semmittevés volt jellemző, semmilyen mértékben nem nyilatkozott meg a magyar kormány, ami nagyon nagy hiba volt - értékeli a képviselő. Hozzátette: ezt Tunézia, Egyiptom és Bahrein esetében is így gondolták.
Mint mondta, a jövő héten felvetik javaslatukat az Országgyűlésben is, de remélik, erre már nem lesz szükség, mert Magyarország addigra megteszi a megfelelő lépéseket.


Nemcsak Párizs felelős

A francia védelmi miniszter csütörtökön annak a reményének adott hangot, hogy, Moammer Kadhafi "utolsó pillanatait éli (líbiai) államfőként". Alain Juppé ugyanakkor kizárta a katonai beavatkozás lehetőségét az arab országban, de jelezte, hogy a szankciók szigorítását és a líbiai légtér lezárását (a tüntetők bombázásának megakadályozására) meg kell fontolni.

"Franciaország nagyon egyértelmű álláspontot képvisel. Én teljes szívemből azt kívánom, hogy Kadhafi utolsó pillanatait élje államfőként. Amit tett, ahogy döntött, mármint arról, hogy a lakosságot nehézfegyverekkel löveti, természetesen elfogadhatatlan" - fogalmazott a miniszter a France Inter francia közszolgálati rádióban.

Juppé hangsúlyozta, hogy a más országok ügyeibe való be nem avatkozás elve mellett létezik "egy másik feladat" is, amelyről világos határozatott fogadott el az ENSZ, ez pedig a "védelem felelőssége". Arra a kérdésre, hogy ez hogyan érvényesíthető, a francia miniszter kizárta a katonai beavatkozás lehetőségét. "De minden lehetséges szankció szigorítása szóba jöhet, különösen a légtérre vonatkozót érdemes megfontolni" - tette hozzá.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy Franciaország és Olaszország van ahhoz a legjobb helyzetben, hogy lezárja a légteret Líbia felett, s ezzel megakadályozható lenne az, hogy a líbiai légierő a tüntetőket bombázza. "Mindent Franciaországtól várnak el a Földközi-tenger térségében. Próbáljunk meg együtt fellépni!" - reagált amerikai kollegája javaslatára a francia védelmi miniszter.

"Amikor egy kormány nem képes maga megvédeni a lakosságát, amikor rátámad, akkor a nemzetközi közösségnek kötelessége közbelépnie. Ezt tette a Biztonsági Tanács és az Európai Unió" - folytatta Juppé. Elmondta, hogy Párizs jelenleg "dolgozik azokon a pénzügyi, kereskedelmi és politikai szankciókon", amelyeket Líbia ellen el kellene fogadni.

A francia külpolitikát a tekintélyelvű arab rezsimekkel fenntartott szoros viszony miatt érő bírálatokról a védelmi miniszter úgy vélte, hogy történtek "kollektív diplomáciai tévedések", de Franciaországot nem érheti különösebb szemrehányás az elmúlt évekért. "Elfogadhatatlan, hogy mostanában divattá vált ujjal mutogatni a francia diplomáciára" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: "Voltak tévedések, de azok kollektív tévedések voltak ... Nem Franciaország az egyetlen állam, amely olyan hibákat követett el, amelyeket hibás helyzetfelismerésnek lehet nevezni".


Menekülés a halálba?


Meg vannak számlálva Moammer Kadhafi líbiai vezető napjai - mondta Líbia volt igazságügy-minisztere; Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint Kadhafi ezredes öngyilkosságot fog elkövetni, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén. A politikus, aki nemrégiben mondott le posztjáról tiltakozásul amiatt, hogy a líbiai vezetés erőszakkal lépett föl a kormányellenes tüntetők ellen, az Expressen című svéd lapnak nyilatkozott.

A csütörtökön megjelent interjúból előző nap az újság internetes oldalán közöltek részleteket, köztük az exminiszternek azt a kijelentését, miszerint annak idején Kadhafi személyesen adott parancsot a Lockerbie-merényletre. 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie fölött fölrobbant az amerikai PanAm légitársaság Boeing 747-es utasszállító repülőgépe. A merénylet összesen 270 halálos áldozatot követelt.

"Ezt nem csak gondolom, száz százalékig biztos vagyok benne. Ő (Kadhafi) adott parancsot a titkosszolgálati tiszteknek és Megrahinak" - mondta a volt miniszter, akivel a kelet-líbiai Beidában készítettek 40 perces interjút. Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynöke volt az egyetlen, akit elítéltek a merénylet miatt. 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de két éve elengedték skóciai börtönéből arra hivatkozva, hogy rákbeteg, és már csak néhány hónapja van hátra. Otthon nemzeti hősként ünnepelték, és azóta is háborítatlanul él családja körében.

Musztafa Abdel-Dzsalíl az interjúban fölszólította a líbiai diplomatákat, hogy maradjanak a posztjukon, de tegyék nyilvánvalóvá, hogy "a nép oldalán állnak". A volt miniszter egyúttal felháborodásának adott hangot, amiért, mint mondta, "ez a gyilkos rezsim" afrikai zsoldosokat fogadott föl Csádból és Nigerből.

 

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.