Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-15 20:00:00

Alkotmányos jogokat sérthet a rendőri fellépés

Miért némították el a New York-i tüntetőket?

Rajtaütésszerűen jelentek meg a rendőrök kedd hajnalban a New York-i Zucotti parkban, hogy felszámolják az Occupy Wall Street-tábort. A tábor felszámolását követően 200 embert vettek őrizetbe rendbontás miatt.

New York város polgármesteri hivatala a Twitteren közölte, hogy a tüntetőknek ideiglenesen kell távozniuk a parkból, de visszatérhetnek, miután a hatóságok megtisztították a területet. Az evakuáció után egy New York-i bíró engedélyezte a tüntetőknek a visszatérést, de Michael Bloomberg, a város polgármestere nem engedélyezte a park újboli kinyitását. A kaliforniai Oakland városában hétfő éjjel számolták fel a rendőrök a tüntetők táborát, ott 33 embert vettek őrizetbe. Az Occupy Wall Street demonstrálói szeptemberben állították fel sátraikat a New York-i Zucotti parkban, így tiltakozva a gazdasági egyenlőtlenségek ellen. A Nagy Almából elindult mozgalom hamar követőkre lelt a világ több városában is.


Nem adják fel

A New York Times közlése szerint a Zucotti parkbéli rajtaütés hétfőről keddre virradóra, éjjel egy óra körül történt (magyar idő szerint hajnali hatkor). A rendőrség közleménye szerint azért volt szükség a drasztikus beavatkozásra, mert a tábor egészség- és tűzveszélyessé vált. Michael Bloomerg, New York város polgármestere közleményében azt írja: a tüntetőknek két hónapjuk volt arra, hogy parkbéli jelenlétükkel adjanak nyomatékot demonstrációjuknak, de mostantól érveikkel kell kiállniuk a maguk igazáért. Hozzátette: bár a bíróság engedélyt adott a tüntetőknek a Zucotti parkba való visszatéréshez, közegészségügyi és biztonsági okok miatt még nem engedik vissza az embereket.


Menniük kellett. Fotó innen

Laura Trevelyan, a BBC helyszíni tudósítója szerint kedd hajnalban a tüntetők a rendőrség felszólítására elkezdték összecsomagolni a holmijaikat, a helyszínre kivezényelt rohamrendőrök gumibotokkal vontak kordont a terület köré. A tudósító találkozott egy anyával is, aki aggódott a parkban tartózkodó fiai miatt. A demonstrálók a helyszín elhagyása után alsó Manhattan felé, a Foley tér irányába tartottak, ahol folytatták a tüntetést. Sokan tervezik azt is, hogy a park kitakarítása után újra visszafoglalják a területet.

Trevelyan szerint New York város a rajtaütéssel és az emberek elűzésével megsértette a tüntetők alkotmányban rögzített jogait és korlátozta a szólásszabadságot. A városi tisztviselők egy vékony kötélen egyensúlyoztak, de végül állítólag kénytelenek voltak engedni a park tulajdonosainak, akik szerint a területen uralkodó körülmények undorítóak, és kérték a rendőrség közbeavatkozását.


Nem ők a felelősek

Mint ismeretes, a New York-i Occupy Wall Street tüntetői az egyenlőtlen vagyonelosztás, a bankok uralma, a kapitalizmus túlburjánzása ellen emelnek szót. A demonstrálók állítják: világszerte az emberek viselik a bankok összeomlásának a következményeit, holott nem ők a felelősek a gazdasági káoszért. Amerikában és a világ számos pontján törékeny gazdasági környezetben élnek az emberek.

A tüntetés eltakarításával párhuzamosan szórólapok is megjelentek, amelyeken arra buzdítják a most elűzötteket, hogy a nagytakarítás után térjenek vissza, de hagyják otthon sátraikat. A tüntetők élő internetes közvetítésén jól kivehető volt, ahogyan a rendőrség behatol a parkba – amely egyébként nagyon közel van New York üzleti negyedéhez –, miközben a demonstrálók a „Minden nap, minden héten, Foglald el a Wall Street-et”, illetve „Az egész világ figyel” dallamokat skandálta.


Nem adják fel. Fotó innen

Néhány tüntető a BBC-nek elmondta, hogy a rendőrség eléggé keményen lépett fel velük szemben, a felszólításban az állt, hogy ha ellenkeznek a hatósággal, akkor letartóztatják őket. Paul Browne rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy az első felszólításra a legtöbben elkezdték összecsomagolni holmijaikat, nem ellenkeztek. Az AP jelentése szerint az éjszakai órában nem tartózkodtak sokan a parkban.

Chaim Gruber rabbi – a tüntetők egyike – az Associated Press (AP) hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőrség élő kordont vont a tábor köré, megakadályozva a „külsősök” bejutását, mindeközben pedig kifelé lökdösték a bentmaradtakat. A Szabadság térre elkeresztelt Zucotti park tüntetői egy közleményt is kiadtak, amelyben az áll, hogy a Foglald el a Wall Street-et és a 99% mozgalom bölcsőjének tekintett területetre behatoltak a rendőrségi erők, tisztogatás zajlott.

New York város polgármesteri hivatala és Michael Bloomberg polgármester az utóbbi időben nagy nyomás alá került, miután a Zucotti park tulajdonosai a terület bezárását követelték. A táborban két hónapja nagyjából 200 demonstráló élt életvitelszerűen. A tüntetések második hónapfordulója egyébként csütörtökön lesz, és a demonstrálók a Wall Street-en karnevállal kívánják megünnepelni a nagy napot.

Az Occupy-mozgalmat az Arab tavasz történései és a spanyolországi gazdasági válság ellen tüntetők táborozói ihlették. A mozgalomban részt vevő emberek gazdasági egyenlőséget és igazságosságot követelnek a világ nagyhatalmaitól. A demonstráció szervezői szerint Amerika összes pénze a leggazdagabbak kezében – ők az 1% – összpontosul, míg a többiek, azaz a tüntetők jelentik a 99%-ot.

Bár rengeteg szervezet kiáll a demonstrálók mellett, sok aggály merült fel a Zucotti tér higiéniai és biztonsági állapotával kapcsolatban. A mozgalmat kritizálók pedig kudarcról beszélnek, szerintük a demonstrálók nem voltak képesek egy alternatív gazdasági rendszert javasolni.

– mi (forrás: BBC)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.