Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-22 18:00:00

Kiáll Németország a líbiai nép mellett

Merkel: Kadhafi távozával véget érne a vérontás

Gyors és demokratikus hatalomváltást sürgetett Líbiában, és Moamer Kadhafit uralmának azonnali és teljes feladására szólította fel a német kormány.

A hétfői hivatalos kormánynyilatkozat előtt Angela Merkel kancellár egy televíziós interjúban Németország támogatásáról biztosította a líbiai népet. A kancellár elengedhetetlennek nevezte Kadhafi azonnali távozását, utalva arra, hogy a vérontás csakis így kerülhető el. Nyilatkozatában a német kormány mindezt megerősítette, hangsúlyozva, hogy Kadhafi elvesztette minden legitimitását.


Béke vérrel és verítékkel

Steffen Seibert szóvivő úgy ítélte meg, hogy Líbia fordulópont előtt áll. Annak a reménynek adott hangot, hogy az észak-afrikai országban a hatalomváltás békés és demokratikus úton megy majd végbe. A szóvivő megismételte a Merkel által mondottakat, támogatást ígérve a líbiai átmeneti kormánynak, illetve mindazoknak az erőknek, amelyek az elmúlt hetekben célul tűzték ki a Kadhafi-rezsim megdöntését. Seibert a kormány nevében annak a várakozásnak adott hangot, hogy a nemzetközi támogatást az ENSZ koordinálja majd.


Közeledik a rezsim vége? Fotó innen

Guido Westerwelle külügyminiszter hétfői nyilatkozatban nem zárta ki, hogy a Kadhafi-rezsim megdöntése után német katonák közreműködhetnek a helyzet stabilizálásában. A miniszter nyilatkozata azért is figyelmet érdemlő, mert Németország korábban elutasította, hogy közvetlenül részt vegyen egy Líbia elleni, a polgári lakosság vádelmét célzó nemzetközi katonai akcióban. A német magatartás több szövetséges bírálatát váltotta ki.

Westerwelle ezúttal is védelmébe vette a katonai közreműködéssel kapcsolatos, korábbi tartózkodást, most azonban már nem zárta ki, hogy a Bundeswehr egységei valamilyen szerepet vállalhatnak a jövőben Líbiában. Elképzelhetőnek nevezte például, hogy az ENSZ felkérésre német katonák közreműködhetnek a humanitárius segélyek biztosításában.
Külügyminisztériumi források szerint a líbiai átmeneti kormány egyelőre semmifajta német katonai segélyért nem folyamodott. Az idézett források nem zárták ki, hogy Berlin a közeli jövőben feloldhatja a Kadhafi-rezsim különböző németországi számlákon zárolt, mintegy 7,3 milliárd eurós vagyonát.

Német szakértők első állásfoglalásaikban rendkívül nehéznek nevezték a Kadhafi-rezsim hívei és ellenfelei közötti, jövőbeni megbékélést. Annak a nézetnek adtak hangot, hogy a több hónapja tartó háború tovább élezte a líbiai társadalmon belüli feszültségeket, legyen szó akár a keleti és a nyugati országrész, akár az iszlamisták és a haladó erők közötti ellentétekről. Ebből kiindulva úgy vélekedtek: a NATO-ra rendkívül fontos szerep hárulhat a vérontás megakadályozásában.

 

– mi, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.