Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-24 09:00:00

Konfuciusz születésének évfordulójára frissítették

Mekkora a világ legnagyobb családfája?

Kétmillió emberre tekintenek ma úgy, mint a kínai filozófus, Konfuciusz leszármazottjára, ez majdnem a triplája, mint a legutóbbi számítás alkalmával.

Konfuciusz születésének 2560. évfordulóján ötödik alkalommal frissítették a filozófus családfáját. Utoljára 1937-ben frissítették a listát. A könyv a leszármazottak mind a 83 generációját rögzíti. A mostani megújítás azért is különleges, mert első alkalommal tartalmazza a nőket, az etnikai kisebbségeket és a külföldön élő leszármazottakat is.


70 év alatt 1,4 millió új leszármazott

A 43 ezer oldalas dokumentum 80 könyvet tölt meg. Ünnepi átadására Konfuciusz szülővárosában, Qufuban, került sor. Most 1,4 millió nevet adtak a listához, amit a szakértők a világ legkiterjedtebb családfájának tartanak.

Konfuciusz családfája nemzeti kincs – jelentette ki Kong Deyong, aki 77. generációs leszármazott és a Nemzetközi Konfuciusz Szövetség elnöke. Állítása szerint a családfa nemcsak a tudományos kutatás szempontjából fontos, hanem segít Konfuciusz leszármazottainak, hogy a világ minden táján megismerjék őseiket és erősítsék a családi kötelékeiket. A konfucianizmus hagyományosan alacsonyabb rendűként kezeli a nőket a férfiaknál a szigorú hierarchiájában, ezért a női leszármazottakat nem tartották számon, csak 2006-ban határozták el, hogy haladnak a korral.

Még ha a leszármazottak közül sokan nem kínai állampolgárok vagy nem han-kínaiak (a legnagyobb etnikai csoport Kínában), akkor is számon kell őket tartanunk, mert egy család vagyunk – hagsúlyozta Kong. Egy volt egyetemi tanár, Kong Dejun, Svájcból érkezett a ceremóniára, aki elmondta, hogy az volt élete legizgalmasabb pillanata, amikor kiderült, hogy ő is bekerült a könyvbe. Genetikai értelemben Konfuciusz vére folyik az ereinkben – tette hozzá, kitérve arra, hogy a nők bevonása a családfába a helyzetük javulásáról árulkodik.
Az új családfa előállításának költsége 10 millió jüan volt (1,4 millió dollár), amit a leszármazottak finanszíroztak.

 

bbc.co.uk / K.M.

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.