Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-29 17:10:00

Véres összecsapások a bejelentés nyomán

Megmentik a görögöket a csődtől

A görög parlament szerda délután igent mondott a 28 milliárd eurós költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagra.

A drasztikus intézkedésekkel járó megszorítócsomag megszavazása szükségszerű volt, ezáltal ugyanis megmenekül Görögország a teljes csődtől.


Felkorbácsolt indulatok

A kormány a nyugdíjkorhatárt 65 évre emelte, 50 milliárd eurós privatizációt tervez, 15 százalékkal csökkenti a béreket, 150 ezer közszolgálati dolgozótól válik meg, valamint érvágásként ÁFA- és adóemelések is lesznek. A megszorítások ellen tegnap 48 órás sztrájkba kezdtek a görögök, Athén utcáin jelen pillanatban is erőszakos összecsapások vannak.


Tüntetők Athén utcáin. Nem kell a csomag

A mostani szavazással egy hajszállal menekült meg Görögország a teljes csődtől. Ha a parlament nem bólint most rá a megszorító intézkedésekre, akkor július 15-én államcsődöt jelentett volna az ország. Múlt hét végén tanácskoztak az eurózóna pénzügyminiszterei, és akkor arra az álláspontra jutottak, hogy megszorítások nélkül nem adják oda a görögöknek az Európai Unió és IMF közös, 12 milliárd eurós mentőcsomagját.

A mostani döntéssel nemcsak magukat mentették meg: a görögök az államcsőd elkerülésével kivédtek egy egész Európát sújtó gazdasági mélyrepülést, valamint az eurózóna szétesése sem most fog bekövetkezni. A szavazás hatására érezhetően élénkültek a piacok, ami pozitív elmozdulásnak tekinthető.

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.