Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-23 17:00:00

A választás a méltóság és a szabadság győzelme

Megkezdődött a választás Tunéziában

Vasárnap reggel megkezdődött Tunéziában az első szabad választás. A kulcsfontosságú eseményt az egész világ nyomon követi.

Az arab tavasz országai közül elsőként Tunéziában tartanak szabad választásokat, kilenc hónappal a volt elnök, Zinedine el Abidine Ben Ali bukása után. A szavazók egy 217 tagú gyűlésről döntenek, amely kidolgozza az új alkotmányt és kijelöl egy ideiglenes kormányt. Várhatóan az iszlamista Ennahda párt kapja a legtöbb szavazatot, de az egyelőre nem biztos, hogy többséget szereznek.

Az emberi méltóság és a szabadság győzelme

Ben Ali elnök január 14-én menekült el Tunéziából az arab világban kezdődő felkelések első „áldozataként”. A tunéziai kampányt az iszlamisták és a szekularisták szakadása miatti aggodalom jellemezte, valamint a pártfinanszírozás és a választói közönyösség. Habár a kampányidőszak végéhez közeledve a tudósítások az optimizmus elterjedéséről számoltak be.

Az összecsapások első áldozata, Mohamed Bouazizi édesanyja a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a választás az emberi méltóság és a szabadság győzelme. Boldog vagyok, hogy a fiam halála esélyt adott, hogy átlépjünk a félelmeinken és az igazságtalanságon. Optimista vagyok és sok sikert kívánok a hazámnak – mondta a hölgy. Az izgalomtól egyáltalán nem tudtam aludni az éjjel – meséli egy 62 éves választópolgár, Houcine Khlifi, az AFP hírügynökségnek vasárnap reggel, miközben sorban állt Tunisz belvárosában, hogy leadja a szavazatát. „Tunézia ma egy csokor szabadságot és méltóságot nyújt a világ felé.”

Magas elvárások

Tunéziában az átmenet viszonylag békésen zajlott le, ellentétben keleti szomszédjával, Líbiával. Az Ennahda, a mérsékelt iszlamista párt, annak érdekében, hogy csökkentse a szekularisták félelmeit, kijelentette, hogy elkötelezi magát a demokrácia és a nők jogai mellett. Legnagyobb kihívója a centralista Progresszív Demokratikus Párt (PDP).

Az országban több mint hétmillió választó korú polgár él, és több mint száz párt regisztrált a részvételért, a független listákkal együtt. A választást többszáz külföldi választási megfigyelő és többezer helyi kíséri figyelemmel. Az EU megfigyelői kijelentették, hogy a választási kampány teljesen transzparens volt. A demokratikus pillanathoz kapcsolódó várakozások óriásiak, nem csak Tunéziában, hanem az egész arab világban – számolt be Allan Little, a BBC tudósítója. Tunézia vezeti az arab tavaszt, tudják, hogy az egész világ figyelemmel követi ezt a kulcsfontosságú eseményt. Úgy tűnik, hogy itt sikeres az elsöprő népakarat – teszi hozzá a tudósító. Ugyan Ben Ali a tüntetések kezdete után néhány héttel Szaúd-Arábiába menekült, a gazdasági helyzet azonban az elmúlt nyolc hónapban tovább romlott, a vállalkozások és a turisták távol maradtak.

A szavazás este hétkor zárul, az eredmények hétfőre várhatóak. Az új gyűlés várhatóan egy éven belül elkészíti az új alkotmányt.

 

bbc.co.uk / K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.