Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-18 11:00:00

Idén senki nem kapja meg a Quadriga díjat

Megfúrták Putyin kitüntetését a nemzetközi jogvédők

Német és nemzetközi tiltakozások miatt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nem kapja meg a rangos Quadriga–díjat.

A rangos Quadriga–díjat idén Vlagyimir Putyinnak ítélte volna oda berlini kuratórium, ám Európa több országában és az orosz jogvédők körében is heves tiltakozást váltott ki a volt orosz elnök, jelenlegi miniszterelnök jelölése. A kuratórium szombaton bejelentette – hivatkozva a nemzetközi nyomásra –, hogy idén senkinek nem adnak át díjat. A rangos Quadriga–díjat 2003 óta, a német egység napján adják át azoknak, akik példaképnek tekinthetők, elkötelezett hívei a megvilágosodásnak és sokat tettek a jó előmozdításának érdekében.


Erős tiltakozást váltott ki

Találgatások folynak arról, hogy miért vétózták meg Putyin díját: egyesek szerint a közvélemény erős hangja döntött, miszerint Putyin elnöksége idején zsarnoki politikát folytatott, míg mások szerint az volt döntő, hogy Václav Havel volt cseh államfő jelezte, hogy visszaadja a korábban kapott díjat, ha kitüntetik az orosz miniszterelnököt. Havel, aki 2009–ben részesült a rangos elismerésben Mihail Gorbacsov korábbi szovjet államfővel és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével együtt, nemtetszését fejezte ki az idei választással szemben és hétfőig adott időt a kuratóriumnak, hogy visszavonják döntésüket.

A hír, miszerint Putyin kapta volna az elismerét döbbent és dühös reakciót váltott ki a kritikusokból, akik szerint ez a lépés a díj hírnevének megtépázása és megcsúfolása lenne.  A díjat nem kapja meg Putyin, a bizottság közleménye szerint „nagy sajnálattal” vonja vissza az elismerést, de mint mondták: a közvélemény és a politika hatására tették ezt. Idén így nem adnak át senkinek Quadriga-díjat, és mint írják: nem tudják, hogy mi lesz jövőre. A bizottság szerint azért adták volna Vlagyimir Putyinnak a díjat, mert sokat tett a német-orosz kapcsolat stabilizálásának érdekében. Ez a kijelentés leginkább olaj volt a tűzre, rendesen felháborította mind a német, mind pedig a külföldi közvéleményt.


Putyin lemarad a rangos díjról. Fotó innen

A kritikusok szerint Putyin, aki korábban KGB-s kémvezető volt, 2000 és 2008 között tartó orosz elnöksége alatt elnyomó kormányzati politikát folytatott és erőteljesen gátolta a polgári szabadságjogokat. Markus Loening, Németország emberi jogok biztosa szerint cinikus lépés Putyint azonos lapon emlegetni Mihail Gorbacsov–val vagy Václáv Havellel. Hozzátette: ez méltetlan a díj rangjához, leértékeli azt. A tavalyi én győztese, Olafur Eliasson dán művész már vissza is adta a díjat.

Szombaton Hável sajtószóvivője elmondta: örülnek, hogy a szervezők átgondolták döntésüket. A volt cseh államfő szerint a díjat azoknak kell odaítélni, akik az emberi- s szabadságjogok védelmére, a demokrácia előmozdítására szentelték életüket. Itt utalt Liu Xiaboo kínai disszidensre, Sergei Kovalov orosz emberjogi harcosra és a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónőre, Anna Politkovkayara.

Putyin sajtószóvivője azt nyilatkozta, hogy ez az ügy nem lesz hatással az orosz-német kapcsolatokra. Hozzátette: Moszkva tiszteletben tartja a szervezet döntését, nem vitatja azt.

 

A Quadriga-díjat az európai egyesítést zászlajára tűző Werkstatt Deutschland (Németország Műhely) nevű civil szervezet alapította 2003-ban. A Quadriga a Berlin jelképének számító Brandenburgi kapu tetejét díszíti, valójában a győzelem istennőjének négyes fogata, amelyet Napóleon 1806-ban leszedetett, s hadizsákmányként Párizsba vitetett. Johannn Gottfried Schadow szobra 1814-ben került vissza Berlinbe. A korábbi kitüntetettek között van Václav Havel, Mihail Gorbacsov és José Manuel  Barroso mellett Helmut Kohl, a német újraegyesítés kancellárja, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és Simon Peresz izraeli államfő is.

– mi, BBC

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.