Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-17 16:08:00

Stagnáláshoz vezethet az eddigi gazdaságpolitika

Medvegyev, aki Putyinnal szembe megy

Oroszországban véget ért a fejlődésnek az a szakasza, amely az állam gazdasági szerepének megerősödését kívánta meg - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Medvegyev az idei Szentpétervári Gazdasági Fórum megnyitóján leszögezte: nem építenek államkapitalizmust. Az orosz államfő elismerte, hogy volt egy fejlődési szakasz, amely az állam gazdasági szerepének megerősödésével járt és ami elkerülhetetlen volt azokban a kaotikus időkben.


Privatizációban a jövő

Az államfő továbbá azt is elmondta, hogy sürgette az állami korporációk privatizálást, ugyanis a magánvállalkozásokban látta a potenciált a gazdaság megerősödéséhez. Szerinte az államiság veszélyeztette volna a fellendülést. Medvegyev ígérte, hogy az orosz állam a beruházási és vállalkozói klíma javítására, a korrupció elleni harc hatékonyságára, a korszerű rendvédelmi és igazságügyi szervek megteremtésére, a bírósági rendszer hatékonyságának növelésére összpontosít. Mint már korábban a beruházási és vállalkozási klíma javítására tett indítványában, az államfő számos olyan probléma megoldását ígérte, amely csökkenti Oroszország vonzerejét a beruházók szemében. Őket ugyanis az riasztja a leginkább, hogy Oroszországban mindennaposak az úgynevezett "cégrablások". A rendkívül korrupt bíróságok pedig nem védik meg az üzletembereket, mert maguk is tartanak a cégrablóktól.

Az államfő úgy vélte, Oroszországnak nem kell ragaszkodnia a lassú, szabályos növekedéshez - amelyre politikájában Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő helyezi a fő hangsúlyt -, mert a stabilitás mögött könnyen stagnálás bújhat meg. Az elnök kijelentette: Oroszország, ha nem előnyösek a feltételek, akkor nem csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez, és a másik lehetséges út kétoldalú szerződésekkel megoldani a feladatokat.

A fórumon minden évben számos orosz és külföldi politikai és gazdasági vezető sereglik össze, hogy meghallgassa az orosz vezetés tájékoztatását Moszkva céljairól, elképzeléseiről. Az idei fővendég Hu Csin-tao állami látogatáson Oroszországban tartózkodó kínai elnök, de Medvegyev a fórum idején számos más politikussal is találkozik, köztük a finn és a spanyol miniszterelnökkel.

 

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.