Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-24 09:20:00

Az izrael-palesztin tárgyalások megindítása a cél

Martonyi: nem szavaz Magyarország Palesztina ügyében

Magyarország nem tagja a ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), ezért nincs abban a helyzetben, hogy szavaznia kelljen a palesztin folyamodványról– jelentette ki Martonyi János.

A külügyminiszter az MTI-nek New Yorkban elmondta: ha a kvartett nyilatkozata újraindítja az izraeli-palesztin tárgyalásokat, lehet, hogy ilyen szavazásra nem is lesz szükség.


Nincs helyzet

– Magyarország nem fog szavazni a Biztonsági Tanácsban a palesztin tagfelvételi kérelemről, mert nem biztonsági tanácsi tag. Azt sem tudjuk, hogy lesz-e ilyen szavazás. Azt sem tudjuk, hogy ha lesz ilyen szavazás, akkor mikor lesz – válaszolta a külügyminiszter arra a felvetésre, hogy hogyan döntene Magyarország az ENSZ legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó testületében palesztinok státuszáról.

– Azt sem tudjuk, hogy ha lesz valamikor ilyen szavazás, akkor például Nagy-Britannia és Franciaország hogyan fog szavazni, mert nem mondják meg. Ehhez képest az, hogy a magyar álláspont mi lenne egy olyan feltételezett helyzetben, hogy ha biztonsági tanácsi tag lenne, teljesen érdektelen kérdés, mert a magyar régóta teljesen egyértelmű, világos, határozott és elvi álláspont – fogalmazott Martonyi János, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarország két állam, egy független, életképes, területileg összefüggő Palesztina és egy biztonságban élő Izrael létezésével számol.

A külügyminiszter arra az elvi lehetőségre hogy mi lenne, ha a Közgyűlésben határozati javaslatot terjesztenének be a palesztinok státusával kapcsolatban, elmondta: nem tudja, mit tartalmazna az a határozati javaslat. – Léteznek elképzelések, a francia elnök például elmondott egyet, az úgynevezett megfigyelő, nem tagállami formulát. Egyelőre azonban nincsen ilyen határozati javaslat, és ha a kvartett-nyilatkozat beindítja a tárgyalási folyamatot, akkor nagy valószínűséggel ilyen nem is lesz. Tehát nincs helyzet – szögezte le Martonyi János.

– Van azonban egy vita arról, hogy valahogy ismét be kellene indítani a kétoldalú tárgyalásokat. Ez a vita arról folyt az elmúlt hónapokban, hogy vajon az a körülmény hogy a palesztinok az ENSZ-hez fordulnak, az segíti-e ezt vagy gátolja. Úgy érzem, ezen most már túlvagyunk, mert van egy tagsági kérelem és ezt követően pedig megvan rá az esély, hogy a tárgyalási folyamat mégis csak újraindul – mondta a külügyminiszter.


Nehéz ügy

Martonyi János szerint a kvartett nyilatkozata megteremtette a lehetőséget arra, hogy a felek újra tárgyalni kezdjenek egymással. Az izraeli-palesztin konfliktusban közvetítő négyes – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ diplomatáiból álló – négyes csoport pénteken New Yorkban közölte: azt kéri, hogy az izraeliek és a palesztinok egy hónapon belül üljenek újra tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokkal és a biztonsággal kapcsolatos átfogó javaslataikat, hat hónapon belül jelentős haladást érjenek el, és 2012 végéig kössék meg a békemegállapodást. Az ezt tartalmazó nyilatkozatot Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Catherine Ashton uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő találkozója után tették közzé.

– Nagyon fontos az, hogy lássuk: itt most nincs döntési helyzet, ami pedig a magyar álláspontot illeti, az teljesen egyértelmű, világos, határozott és ugyanaz, a BT-tagság iránti kérelmük pedig ezt az álláspontot nem befolyásolja. Mert nem tehetem kampánycéloktól függővé az álláspontomat, ez elvi kérdés – válaszolta a magyar diplomácia vezetője arra a kérdésre, hogy vajon módosíthat-e a közel-keleti rendezéssel kapcsolatos magyar álláspont hangsúlyain az, hogy a BT-tagjelöltséggel kapcsolatban a muszlim országok minden megnyilvánulásnak fokozott figyelmet szentelnek.

– A BT-tagsággal kapcsolatban pedig csináljuk a kampányt. Az hiszem, hogy ezen a héten mindent megtettünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk – mondta a külügyminiszter, aki az ENSZ-közgyűlés 66. ülésszakának első hetében, Sckmitt Pál köztársasági elnökhöz hasonlóan, több tucatnyi tárgyalópartnert igyekezett rávenni arra, hogy álljon a magyar pályázat mellé.

– Nehéz felmérni…, továbbra is azt tudom elmondani, hogy itt van egy nagyon nagy bizonytalansági tényező – mondta az esélyekkel kapcsolatban Martonyi János. – Az ENSZ-nek 193 tagállama van, amelyek közül nagyon sok csak az utolsó percekben dönti el, hogy hogyan szavazzon. Persze, mindig vannak ígéretek, de azzal tisztában kell lenni, hogy minden a végén dől el, titkos szavazással. Nagyon nehéz becsléseket tenni. Három jelölt van, és az az érzésem, hogy mindhárom jelölt sok szavazatot fog kapni. Azt, hogy mennyit, nem tudom, de a szavazásig még hátralévő három hétben is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a dolog sikerüljön – mondta Martonyi János.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szentföld
  • Hevesen tiltakoznak a magyar cionisták
  • Magyarországnak állást kell foglalnia a palesztinok ügyében?
  • Az izraeliek többsége ellenzi a bocsánatkérést
  • Az ENSZ bölcseinek jegyzőkönyve: szabad Palesztinát!
  • Tombol a pokol Szentföldön: civil áldozatok
  • Történelmet írtak az izraeli tüntetők
  • Itt senki sem szereti a zsidókat: interjú a Sínai félszigeten
  • Merényletre támadással válaszol Izrael: nem lesz vége?
  • Többezer éves lakóházat találtak Izraelben
  • Izraeli elemzők nem hisznek a palesztin békében

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.