Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-08 12:30:00

Sokba kerül Olaszországnak az huzavona

Ma dől el a Berlusconi-kormány sorsa

A római képviselőház keddi szavazásán dől el a Berlusconi-kormány sorsa. A miniszterelnök, Silvio Berlusconi és az általa vezetett koalíció képviselői mérik össze erejüket, az ellenzék valószínűleg tartózkodik.

„Ha tényleg meg kell halnom, a parlamenti ülésteremben teszem!” – sajtóértesülések szerint ezzel a mondattal zárult Berlusconi és a Szabadság Népe (PdL) kormánypárt vezetőinek éjszakába nyúló értekezlete.Berlusconi felmérte, hogy hány áruló szavazhat ellene a PdL-Északi Liga koalíció soraiból.


Gyengülő óriás?

A római alsóház kedd délután szavaz a 2010-es költségvetési zárszámadásról. Az ellenzéki pártok délelőtt döntenek voksolási stratégiájukról: terveik szerint tartózkodnak, így Berlusconi kizárólag a kormánypárti képviselőkkel vívja meg harcát. „Meglesz a többségünk” – mondta Ignazio La Russa védelmi miniszter, a reggeli napilapok kalkulációja szerint azonban a 630 képviselőből Berlusconi maximum 312 voksra számíthat.

Az október 14-i bizalmi szavazáson 316 szavazattal abszolút többséget szerzett. Kormánypárti források szerint Berlusconi a szavazás eredményétől függően dönt esetleges lemondásáról. Ha többséget szerez, akkor kedden, vagy a következő napokban bizalmi szavazást kér az általa az október végi EU-csúcson bemutatott reformokról. Ha Berlusconi túléli a szavazást, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be. Ha Berlusconi nem nyeri el a képviselők támogatását, Giorgio Napolitano államfő megkezdi a konzultációt a pártokkal.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, „világos jelzést vár a római parlamenttől” a politikai folytatásról. Minél előbb megoldást kell találni. A hosszú agónia egyre többe kerül Olaszországnak – írta a Corriere della Sera. Berlusconi ellenáll, a tőzsde menekül – jegyezte meg az ellenzéki La Repubblica, amely Berlusconi hétfői milánói tanácskozását elemezte.

A vállalkozó-kormányfő a televíziós birodalmát vezető gyerekeivel egyeztetett. Az újság szerint a tét nem csak politikai, Berlusconi vállalkozói sorsa is a szavazástól függ. Legelső, 1994-es kormányfősége óta, Berlusconi birodalmának értéke a hétszeresére nőtt. A kormányfő megbuktatásáról már tavaly december óta kerengő hírek azonban közel a felére gyengítették a vállalkozói birodalom részvényeinek értékét. A piac már megmondta, mi a legjobb megoldás. A Berlusconi távozásáról szóló hírek szárnyakat adtak Milánónak – irta az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap. A milánói tőzsde kedd reggel is pozitív tartományban nyitott.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.