Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-29 13:00:00

Semmibe veszik a tálibok az emberi életet

Luxusszállodában gyilkoltak a terroristák

Tíz ember - köztük két afgán rendőr - halálát okozták tálib szélsőségesek a kabuli Intercontinental szálló elleni kedd esti támadásban.

Az esetről Mohammad Ajub Szalangi, a kabuli rendőrkapitányság parancsnoka tájékoztatta a sajtót. A spanyol külügyminisztérium ezután közölte, hogy belehalt sebeibe egy spanyol pilóta.


Háborús dalokkal rontottak az esküvőre

A hat-nyolc fegyveres valószínűleg azért erre az estére időzítette a támadást, mert egyrészt akkor éppen esküvői vacsora volt a szállóban, másrészt szerdára kétnapos nemzetközi konferenciát szerveztek a helyszínre arról, hogy a külföldi katonai erők 2014 végére átadják az ország feletti biztonsági ellenőrzést az afgán fegyveres erőknek. Az eset egyébként újra felveti a kérdést, mennyire megvalósítható a 140 ezer fős nemzetközi haderő kivonulási terve.

A gépfegyverrel, RPG-vel és egyéb támadó eszközökkel felszerelkezett tálibok helyi idő szerint kedd este 11-kor indítottak rohamot a hotel ellen. Szemtanúk elmondása szerint a szélsőségesek közül néhányan rádiókat cipeltek, amelyeken tálib háborús dalok szóltak. A fegyveresek válogatás lőttek mindenkire, aki élt és mozgott. Sok vendég az ablakokon át menekült az ötemeletes hotelből. A négyórás harcban négy nagyobb robbanás történt - feltehetőleg néhány szélsőséges röpítette magát a levegőbe. Órákkal később még egy sebesült öngyilkos merénylő végzett magával, ő az egyik szobában rejtőzött. A tálibok megfékezésében NATO-helikopterek segítettek, ezek a magukat a tetőn elbarikádozó szélsőségesek közül hármat lőttel le, a többiekkel az afgán biztonsági erők végeztek.


Nyolc civilt és két rendőrt öltek meg

Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint nyolc afgán civil - a szálloda alkalmazottai - és két rendőr halt meg az összecsapásban. A belügyminisztérium éles hangon ítélte el a támadást. Ezután közölte Madridban a spanyol külügyi szóvivő, hogy a támadáskor szerzett sebesülésébe nem sokkal később belehalt egy török légitársaság spanyol pilótája. Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő arról tájékoztatott, hogy a csoport célpontjai a hotel külföldi vendégei voltak. A támadást magukra vállaló szélsőségesek korábban - a helyzetet kissé eltúlozva - azt állították, hogy ötven helyit és külföldit öltek vagy sebesítettek meg, és 300 túszt ejtettek.


Nem számít az emberi élet

Washington azonnal erélyesen elítélte az akciót. Az amerikai külügyminisztérium közleményében leszögezte: ez a támadás is bizonyítja, hogy a tálibok semmibe veszik az emberi életet.

A kabuli Intercontinentalt - Afganisztán első luxusszállóját - 1969-ben építettek fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik. Elvileg rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. A több mint 200 szobás szálloda zártkörű rendezvényeknek is otthont ad, és egyes hírek szerint a kedd esti támadás idején lakodalom volt a hotelben számos vendég részvételével. Emellett sok afgán regionális vezető vett ki szobát itt az incidens előtt: ők egy biztonsági értekezletre érkeztek Kabulba. Az Intercontinentalt korábban is érték támadások: 2003-ban egy, 1992 és 1996 között pedig 22 rakéta csapódott be a közvetlen közelében. Az afgán fővárosban ritkábbak a merényletek, mint vidéken, de Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének május 2-ai halála óta mindenütt megszaporodtak a szélsőségesek támadásai.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.