Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-09 18:00:00

A statisztikák szerint Tottenhamben ötvennégy emberre jut egy munkahely

Londoni zavargások: kísért a tragikus múlt?

Etnikai feszültség, szegénység, iskolázatlanság? Az Independent elemzője egy huszonöt évvel ezelőtti eseményt idéz.

Száz letartóztatott, harmincöt sérült rendőr, kiégett, kifosztott üzletek London szerte, mindez annak nyomán, hogy egy négy gyermekes férfi meghalt egy rendőri összetűzésben, amire reakcióként tüntetés szerveződött Tottenhamben. A békésnek induló tüntetés végül a várost ellepő rendbontássá vált egy 2011. augusztus eleji hétvégén. Vajon mik az okok?


Kísértő múlt?

Első pillantásra szembeötlő a párhuzam 1985 október ötödikével, amikor egy fiatal afro-karibi származású férfit, Floyd Jarrett-et letartóztatott a rendőrség az észak londoni Tottenhamben hamis adózás gyanújával – írja Oliver Wright az Independent internetes kiadásában a hétvégi londoni zavargások kapcsán. Huszonöt évvel ezelőtt, amikor Mr Jarrett-et letartóztatták, néhány órával később a rendőrök rajtaütöttek középkorú anyjának otthonán, azonban a szívbeteg asszony összeesett és meghalt. Ez volt a nyitánya a hosszan tartó rasszista feszültségnek, ami kiváltotta Nagy-Britannia modern kori történetének legádázabb lázadását.


Mark Duggan. Innen indult minden. Fotó innen

– Megdöbbentő, hogy az akkori tüntetés épp, mint ezen a 2011-es nyári hétvégén, a Tottenhami Rendőrörs elől indult el konfliktust generálva – írja az Independent szerzője. Jarrett letartóztatását követő éjszaka megtámadták és halálra késelték a londoni rendőrt Keith Blakelock-ot. A lángok elültével, a hamu eltakarításával a Broadwater Farm-hoz közeli események oda vezettek, hogy elkezdték boncolgatni a közösségen belüli arányokat és London legszegényebb negyedének gazdasági életképességét.

Történt-e változás azóta és mennyiben, teszi fel a kérdést az elemzés szerzője. Először a huszonöt évvel ezelőtti helyi városvezető, későbbi parlamenti képviselő Bernie Grand szavait idézi, aki a tüntetést követő napon a tömegnek mondott szónoklatában a rendőrséget vádolta, mivel az a tüntetések kezelését gumilövedékekkel akarta megoldani.

– Mindezt a rendőrség azért akarja így megoldani – mondta a szónok, mert komoly takargatni valója van. Majd a közelben álló kis csoport rendőrhöz fordult és azt mondta, remélem hallják, amit mondok?! – Nincs az az Isten, hogy elítéljem a vasárnapi felkelésben résztvevő fiatalokat, szólt a képviselői dörgedelem huszonöt éve.

David Lammy, aki jelenleg a terület parlamenti képviselője, vasárnap azt mondta: „Rendőreink fekszenek a kórházban, némelyikük komolyan megsérült. Ez felháborító, ezt meg kell állítani!” Az elemző szerint fontos hangsúlyozni, hogy a probléma még mindig fennáll.


Nincs tisztelet

Clive Crichlow, a Fekete Rendőrök Nemzeti Szövetségének elnöke elmondta: a most hétvégén tapasztalt reakció nem tekinthető rendellenesnek. Az emberek ugyanis jogfosztottnak érzik magukat, a rendőrség pedig messze van attól, hogy reprezentálná soraiban a közösség összetételét. Ezt persze nem használhatjuk kifogásként arra, hogy ilyesfajta erőszakot igazoljanak. Hozzátette: lehetetlenség figyelmen kívül hagyni azt, ami történt. – Ez olyan lecke, amit meg kell tanulni, de ezúttal valóban meg is kell tanulni! Amit hiányolok, az a reprezentáció ügye – tette hozzá.

Tottenham Haringeyben van, ahol több mint tízezer ember él munkanélküli–segélyből. A jelenlegi kormányzati statisztikák szerint Tottenhamben ötvennégy emberre jut egy munkahely.

Brian Haley, aki tizenhat éven át szolgált tanácsosként tavalyig, elmondta: a terület az 1985-ös felkelést követően nagyon sok támogatást kapott – de ez nem változtatta meg az alapvető problémákat. – A politikusok azzal jönnek, hogy a helyzet más, mint huszonöt évvel ezelőtt, ám ez nem igaz. Nem voltak ott, én viszont igen. Ígéretek voltak bőven, de nem vált semmi belőlük valóra. Európa egyik legkisemmizettebb területe a felkelés helyszínéhez közeli Northumberland Park Ward épp olyan, mint évtizedekkel ezelőtt – tette hozzá az egykori tanácsos. – Magas a munkanélküliség, alacsony az oktatásban elért teljesítmény, de ez nem újdonság. A média néhány nap múlva elhagyja ezt a városrészt és a Tottenham-ben élő embereknek kell újra összerakniuk a darabjaira hullott világukat – mondta az egykori tanácsos.


Nem árt az óvatosság

Fokozott elővigyázatosságra és a kellő óvatosság betartására hívta fel a Külügyminisztérium kedden azokat a magyar állampolgárokat, akik a megromlott közbiztonsági helyzetű angliai városokban tartózkodnak vagy oda utaznak. A zavargásoknak már halálos áldozata is van.

A tárca felhívta a figyelmet: az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban és más nagyvárosokban, így Birminghamben, Liverpoolban, Bristolban és Nottinghamben az elmúlt napokban kirobbant, és egyre kiterjedtebbé váló utcai zavargások, fosztogatások fokozott biztonsági kockázatot jelentenek.

A zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombat este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le. Hétfő este több londoni kerületre is átterjedtek a rendbontások, és rendbontás volt Birmingham, Liverpool, Nottingham és Bristol városokban is. A zavargásoknak már halálos áldozata is van: életét vesztette egy 26 éves férfi, akire a Londontól délre fekvő Croydonban lőttek rá egy autóban. A tárca jelenleg nem tud arról, hogy az eseményekben magyar állampolgárok érintettek lennének.

A minisztérium úgy tájékoztatott: a londoni rendőrség hétfőn 1700 fővel megerősítette jelenlétét a fővárosban, és több mint 400 rendbontót letartóztattak. David Cameron miniszterelnök vezetésével kedden összeült a rendkívüli ügyeket tárgyaló Cobra-bizottság, amely további lépéseket tesz a rend helyreállításáért. Az érintett londoni városrészek nem a belvárosban találhatóak, ezek a turisták által általában nem látogatott negyedek.

A Külügyminisztérium azt javasolta: a magyar állampolgárok tartsák távol magukat a tömegmegmozdulásoktól; Észak-Londonban Dalson, Hackney, Tottenham, Chingford Mount, Wood Green, Ponders End, Camden, Enfield, Islington, Walthamstow, továbbá Dél-Délkelet-Londonban Brixton, Croydon, Clapham, Lewisham, Bromley városrészeket főleg az éjszakai órákban lehetőleg ne látogassák.

A külügyi tárca arra kérte a Nagy-Britanniába utazókat: folyamatosan kísérjék figyelemmel az úti céljaikkal kapcsolatos brit rendőrségi és közlekedési tájékoztatásokat, a zavargások által érintett negyedekben ugyanis útlezárásokra, forgalomelterelésekre és metróállomások ideiglenes lezárására lehet számítani.

 

Tallián Hedvig/ Independent

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.