Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-24 18:51:00

Óvadék ellenében szabadlábra került

Lecsukták a Korán-égető lelkészt: szólásszabadságra hivatkozik (videóval)

A szólásszabadság megsértésére hivatkozva perrel fenyegetőzik Terry Jones tiszteletes, akit őrizetbe vettek, mikor demonstrálni akart a michigan-i Dearborn Iszlám Központ előtt - közölte a Washington Post.

Jonest és a tüntetés másik szervezőjét, Wayne Sapp tiszteletest azután vették őrizetbe Nagypénteken, hogy megtagadták egy egydolláros biztosíték letétbe helyezését, miután egy hattagú bírósági esküdtszék úgy ítélte meg, hogy akciójukkal "megsértik a békességet". A két tiszteletes egy mecset előtt tervezett tiltakozó akciót.

Perbe fogta az iszlám vallást

Mint lapunk korábban részletesen megírta, Terry Jones azáltal lett világszerte ismertté, hogy tavaly szeptember 11-ére nyilvános koránégetést hirdetett meg a floridai Gainesville-ben, mert szerinte az iszlám szent könyve erőszakra ösztökél.

A nemzetközi felháborodás, de elsősorban Robert Gates védelmi miniszter lebeszélő telefonhívásának hatására a tiszteletes elállt a tervtől, amely sokak szerint újabb fenyegetést jelentett volna az Irakban és Afganisztánban harcoló amerikai erők számára. Jones és követői azonban idén március 20-án „pert" rendeztek, amelyen elítélték és elégettetésre ítélték a Koránt, amit végre is hajtottak. Az eset nyomán zavargások robbantak ki Afganisztánban, amelyben sokakat - köztük az ENSZ hét alkalmazottját - megölték.


Karzai már korábban követelte a bebörtönzését

Az afgán elnök szerint Terry Jones tiszteletes obszcén és sértő tette feszültséget próbál kelteni a vallások között. Karzai felszólította az amerikai kormányt és az ENSZ-t, hogy állítsák bíróság elé a papot.

Jones és Sapp óvadék ellenében még pénteken kiszabadult a börtönből és azonnal jelezte: tiltakozik alkotmányos jogainak megsértése ellen, és pert indít a szólás szabadságának megsértése miatt. A két tiszteletest az őrizetbe vételt elrendelő floridai Wayne megyei ügyészi hivatallal szemben a perben az Ann Arbor-i keresztény konzervatív Thomas More Jogi Központ képviseli majd.
A The Washington Post által megszólaltatott alkotmányjogi szakértő, Robert Sedler szerint az Iszlám Központ előtt tervezett tüntetés szervezőinek ügyében döntő Mark Sommers bíró nem járt el jogszerűen, mert egy korábbi amerikai legfelső bírósági határozat értelmében egy tüntetés nem tiltható be az üzenete miatt.

Az egyes amerikai hírportálok által militánsnak minősített Jones megígérte, hogy pénteken visszatér Dearbornba, ahol tiltakozó tüntetést rendez a városháza előtt, de ezúttal nem a „radikális iszlám", hanem az alkotmány megsértése miatt.

 

mi


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.