Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-30 21:01:00

El-Baradei ismét a tüntetők között

Külföldiek tömege menekül Egyiptomból

Folytatódnak a tüntetések Egyiptom-szerte, megjelentek a fosztogatók is, akiket a tüntetők szerint a hatalom pénzel. A külügyminisztérium nem javasolja az utazást a tengerparti üdülőhelyekre sem.

Egyiptomban nem csillapodnak a feszültségek, a tüntetők egyértelműen Hoszni Mubarak elnök lemondását, és egy új, átmeneti kormány kinevezését követelik. Több nagyvárosban ostromállapot alakult ki, kigyulladt a kairói Nemzeti Múzeum, aminek a gyűjteményében felbecsülhetetlen károk keletkeztek. Szombat este óta egyre több helyen kezdődtek fosztogatások, de se a rendőrség, se a katonaság nem lép fel erővel a huligánokkal szemben.

Hoszni Mubarak egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani a hatalomról, hiába tartanak már hatodik napja a tüntetések Egyiptomban. Pedig az elnök új kormányt nevezett ki, 30 év után újra alelnöke van az országnak, ezek az engedmények azonban nem elégítik ki a tüntetőket. “Mubarak, a repülőgéped felszállásra kész!” – skandálják több nagyvárosban tömegek, Ben Ali,  megbuktatott tunéziai elnök példájára utalva, aki hetekig tartó tüntetéseket követően menekült el Tuniszból.

Az országban továbbra sincs internet, akadozik a telefonszolgáltatás és az eddig a helyszínről tudósító Al-Dzsazíra adását is betiltották, kairói szerkesztőségét pedig bezáratatták. A nap folyamán Kairó felett vadászrepülődépek is megjelentek, a kijárási tilalom ellenére azonban estére újabb tömegtüntetések szerveződnek.


Kulcsszerepben a hadsereg

Amíg Tunéziában világos volt, hogy a hadsereg szintén Ben Ali leváltását támogatja, Egyiptomban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A katonaság egyelőre nem lépett fel erőszakosan a tüntetések részvevőivel szemben, azonban nem tudni, hogy amennyiben erre kifejezett utasítást kapnának, vajon mit lépnének. Mubarak, talán éppen ezért, igyekezett a hadsereg tisztjeiből összeállítani új kormányát, alelnökének egyik legfőbb bizalmasát, az egyiptomi nemzetbiztonsági szolgálatok főnökét, Omar Szulejmánt tette meg – akit sokan eddig is az elnök egyik lehetséges utódjaként tartottak számon.

A tüntetőket természetesen nem elégíti ki a kormány leváltása, Mubarak lemondását és egy átmeneti kormány kinevezését követelik. Bizonytalan, hogy az egyáltalán nem egységes ellenzék vajon képes lenne-e megegyezni az átmeneti kormány összetételében. Talán igen, legalábbis ezt jelzi, hogy több ellenzéki csoportosulás nyilatkozatban kérte fel  Mohamed el-Baradeit az új kormány felállítására. A nyilatkozatnak külön súlyt ad, hogy az egyik legjelentősebb ellenzéki erő, az iszlamista Muszlim Testvériség vezetői is világossá tették, hogy támogatnák Baradeit.


El-Baradei is az utcán

A Nobel béke-díjas Baradei vasárnap délután megérkezett el-Baradei is a kairói Tahrír térre, ahol csatlakozott a tüntetőkhöz és beszédet tartott. “Amit elkezdtünk, azt már nem lehet visszafordítani” – kezdte beszédét. A változás már közel van, mondta, Egyiptomban elérkezett az idő, hogy új korszak kezdődjön.

Egyre nagyobb problémát jelentenek a nagyvárosokban megjelent fosztogatók, akik ellen a rendőrök nem hajlandóak erőszakkal fellépni. Kigyulladt a kairói Nemzeti Múzeum, aminek a gyűjteményében felbecsülhetetlen károk keletkeztek. Szombat este óta egyre több helyen kezdődtek fosztogatások, de se a rendőrség, se a katonaság nem lép fel erővel a huligánokkal szemben. A tüntetők elmondása szerint a huligánok egy részét a kormány bérelte fel, és szánt szándékkal nem tesz semmi a megfékezésük érdekében, hogy ezzel is csökkentse a közbiztonságot és félelmet keltesen a megmozdulásban résztvevők körében.

Nehezíti a helyzetet, hogy több városban börtönlázadások törtek ki, országszerte akár több ezer elítélt is kiszabadulhatott egyes források szerint. Al-Manufiyában a börtönőrök a BBC jelentése szerint éles lőszerrel próbálták megfékezni a menekülő rabokat.


Menekülés Egyiptomból

Egyiptomban – arab ország lévén – a vasárnap munkanap, ennek ellenére nem nyitottak ki se a bankok, se az iskolák, ráadásul a legtöbb bolt és a tőzsde is zárva maradt. Tömegesen kívánják elhagyni az országot az ott tartózkodó külföldiek, és egyre több ország tanácsolja el az állampolgárait az Egyiptomba való beutazástól. A Magyar Külügyminisztérium is nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmeztet a tüntetésekre, és az utazás megfontolására kéri a Kairón keresztül a népszerű Sarm al-Sejk és Hurgada nyaralóhelyekre utazni kívánó állampolgárokat. Az Egyiptomban tartózkodó 1000 magyar közül egyelőre még senki nem kért segítséget a kairói nagykövetségtől.

Tunéziában és Jordániában is folytatódnak a tüntetések. Jordániában a nehéz gazdasági helyzet miatti kilátástalanság és a miniszterelnök leváltása miatt vonultak az utcára az emberek, míg Tuniéziában a már megbuktatott Ben Ali rezsiméről napvilágot látó legújabb hírek és az iszlamista térnyerés miatti félelem keltenek feszültséget. A Tunéziában megbuktatott elnök, Ben Ali sógora menedékjogért folyamodott Kanadában. Belhassen Trabelsi milliárdos üzletember közvetlenül Ben Ali bukása után hagyta el Tunéziát, családjával Montreálba kívánna letelepedni. A kanadai hatóságok azonban világosan kifejezték, hogy Trabelsi nemkívánatos személy az országban, ugyanakkor hivatalosan nem tudnak semmit tenni, a törvények értelmében joga van ügyét a bíróságok elé vinni, ami azonban akár évekig is elhúzódhat. Trabelsit, Ben Ali hírhedt feleségének legidősebb bátyját a tuniszi átmeneti kormány pénzügyi csalás miatt helyezte vád alá.


Thurányi Kata

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.