Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-28 16:52:00

Németország felfüggesztette a támogatást

Korrupció miatt nem kap pénzt az AIDS világszervezet

Korrupciós vádak miatt Németország felfüggesztette a Nemzetközi AIDS Alapnak nyújtott, több mint 200 millió eurós éves támogatását. A szervezetnek Németország a harmadik legnagyobb adományozója.

A német kormány döntését azzal indokolta, hogy az alap ellenőrzése egyes országokban nem kielégítő, és így feltehetőleg több milliárd dollár tűnik el ellenőrizetlenül. A fejlesztési miniszter, Dirk Niebel szerint a vádak alapos vizsgálatot kívánnak meg.

„Komolyan veszem a Nemzetközi Alap elleni korrupciós vádakat és elvárom, hogy a szervezet mihamarabb tisztázza ezeket. Az ügy kivizsgálásáig minden kifizetést leállíttatok.” A korrupció gyanút a The Associated Press (AP) hírügynökség hozta nyilvánosságra.

A német fejlesztési minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy alapos átvilágításra lenne szükség, mivel állítólag 34 millió dollár tűnt el a hamis dokumentáció, helytelen könyvelés és csalás miatt. A segélyszervezet elismerte a korrupciót, de annak, a németek által említett mértékét túlzónak tartja, ráadásul a visszaélések egy részét a szervezet belső ellenőrzése tárta fel és állította le.

A Nemzetközi AIDS Alap szóvivője, Jon Liden szerint Németország félrevezető sajtóhírekre reagált. „Folyamatosan tájékoztatjuk Németországot a nyomozásunkról, és arról, hogy milyen lépéseket tettünk a pénzadományokkal való visszaélések ellen."  Linden megígérte, hogy Németország minden kérdésére válaszolnak a következő hetekben.
 

 –erdos–

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.