Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-15 18:37:00

18 ország 500 tengerésze fogságban

Kormányok Jack Sparrow követői ellen

A tengeri kalózkodás világszerte mintegy 7 milliárd dollárt emészt fel évente. A kutatók hivatalos és informális forrásokra hivatkozva megközelítőleg ötszörösére becsülték a költségek növekedését 2005 óta.

Az amerikai One Earth Future kutatóközpont a váltságdíjak nyilvánosságra került és becsült összegét, a biztonsági erők felszerelésének költségeit és a folyamatos fenyegetés kereskedelemre gyakorolt hatását figyelembe véve készített átfogó jelentést a globális kalózipar gazdasági hatásairól.

Annak ellenére, hogy a hatóságok rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a világ nyílt vizeinek biztonságossá tétele érdekében, az ismert bűncselekmények száma és az érintett területek nagysága is folyamatosan nő.


Tüneti kezelés

„ A kiadások növekedése szempontjából a legaggasztóbb, hogy a csillagászati összeget pusztán tüneti kezelésre fordítják, a kiváltó okok megszüntetése és a problémák lényegi kezelése érdekében egy lépést sem tesznek a nemzetközi szervezetek és a kormányok” - figyelmeztet a jelentés.

A támadások elleni védekezés legnagyobb, becslések szerint 2,4-3 milliárd dollárnyi kiadásait a hajók biztonságos vizekre irányítása jelenti.

A költségek jelentős hányadát, évi 2 milliárd dollárt a Szomália partjainál állomásozó haditengerészeti egységek finanszírozására használják fel; kevés eredménnyel. Az országban két évtizede zajló zavargások és belviszályok okozta törvénytelen állapotokat kihasználó kalózipar ugyanis virágzó iparággá nőtte ki magát.

 

A brit Chatham House kutatóintézetben bemutatott tanulmány szerint 2006 óta a mintegy 1600 kalóztámadás 54 ember halálát követelte. 2011 elején világszerte 18 ország mintegy 500 tengerészét tartják fogva túszként.

(forrás:BBC)

Fülöp Viktória

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.