Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-30 20:00:00

Halál árnyékában a keresztény hitre áttért férfi

Kivégzik az iráni lelkipásztort?

Újabb fejlemények a halálra ítélt Juszef Nadarkhani ügyében. A hatóságok az iszlám irodalom elolvasására kényszerítik a férfit - ha bármi rosszat mond az iszlámra, azonnal kivégezhetik.

Juszef Nadarkhani kálváriája tovább húzódik. Az iráni lelkipásztort aposztáziával vádolták, és 2010 szeptemberében halálra ítélték. A férfi fellebbezett az ítélet ellen, de ez nem hatotta meg az iráni hatóságot. A Fars News Agency október elején közölte: nem aposztázia, hanem nemi erőszak és zsarolás miatt végzik majd ki a férfit. A nemzetközi nyomás hatására ez idáig nem kellett meghalnia Nadarkhaninak, az iráni hatóságok most iszlám irodalom olvasására akarják rábírni az lelkipásztort.


Csapda?

Az Amerikai Törvény és Igazság Központ jogvédő szervezet, valamint a Nemzetközi Keresztény Szolidaritás Szervezet szerint azáltal, hogy Nadarkhaninak iszlám irodalmat adtak az iráni hatóságok elolvasásra, azt bizonyítja, hogy csapdába akarják csalni a halálra ítélt férfit.

Mindkét szervezet állítja: ha a lelkipásztor elolvassa az iszlám irodalmat, és bármilyen negatívumot mond az iszlámról, akkor istenkáromlással fogják vádolni. Éppen ezért óvják a könyvek elolvasásától. A Nemzetközi Keresztény Szolidaritás Szervezet honlapján közzétett közlemény szerint bármilyen kritika az irodalommal kapcsolatban maga után vonja az istenkáromlás vétségét, és ezáltal az azonnali kivégzést is.

Juszef Nadarkhani ügye az elmúlt hetekben, hónapokban egyre zavarosabbá vált. A Kaszpi-tenger melletti Rasht városban élő férfit 2009 októberében tartóztatták le, azóta Lakan börtönében tartják fogva. A legfelsőbb bíróság hitehagyás bűne miatt ítélte el: az iráni törvények értelmében muszlim családban született férfi nem térhet át a keresztény hitre, a saría (iszlám törvénykezés) a hitehagyást főbenjáró bűnnek tartja.

A bíróság 2010 szeptemberében olvasta a férfira a halálos ítéletet aposztázia miatt. Juszuf Nadarkhani akkor azzal védekezett, hogy fiatalon, 19 évesen tért át a kereszténységre, muszlim hitét sosem gyakorolta. A lelkész korábban is ült börtönben, akkor az evangéliumi felekezet iráni regisztrációjának kísérletéért és kritikáiért: többször is felszólalt a muszlim állam vallási nevelést kisajátító rendszere ellen, amivel a nem muszlim hitűeket akadályozzák vallásuk szabad gyakorlásában és a vallási neveltetéshez való jogukban.


A világ szót emelt érte

A lelkipásztor egy október 26-i jelentés szerint még életben van, és támogatóival együtt Khomeini ajatollah ítéletére vár. Az amerikai jogvédő szervezet elmondta: a nemzetközi nyomást egészen addig fenntartják, amíg nem engedik szabadon a lelkipásztort. A férfi ügye nemzetközi visszhangot váltott ki, a Fehér Ház, jogvédő szervezetek a világ minden tájáról követelik, hogy mentsék fel Nadarkahanit.

Idén szeptemberben háromszor szólították fel Nadarkhanit, hogy térjen vissza az iszlámhoz, de ezt a lelkipásztor elutasította. A bíróságnak elmondta: nem tagadja meg Krisztust az ország hagyományai miatt. Ekkor adták át ügyét az ajatollahnak.

Aposztázia miatt utoljára 1990-ben ítéltek el valakit Iránban, azóta gyakorlatilag nem létezik ez a bűncselekmény az országban. Mindez, úgy tűnik, nem hatja meg az iráni igazságszolgáltatást, hiszen az utóbbi hetek elképesztő vádjai (nemi erőszak, zsarolás), most az iszlám irodalomra való kényszerítés mind azt bizonyítják, hogy fizikailag és lekileg is meghurcolják Nadarkhanit, a szabadon bocsátásáról pedig mélyen hallgatnak.

 

– mi (forrás: Baptist Press)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.