Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-30 20:10:00

Az Aum Shynrikio semmibe vette az életet

Kivégzik a vérengző bárány társát

Tizenhat év telt el azóta, hogy a vak Asahara guru vezette szekta szarin gázzal támadást hajtott végre a tokiói metróban. Az 1995-ös támadás következtében 12 ember meghalt, több százan megsebesültek, és a japánok azt hitték, itt a végítélet.

Ezen a héten a Japán Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az ítéletet az Aum szekta legutolsó vezetőjén, Seiichi Endon, adta hírül a Worldwide Religious News. A bíróság halálra ítélte. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Seishi Kanetsuki kijelentette, hogy a szekta „extrém módon antiszociális és kegyetlenül semmibe veszi az emberi életet". Endo nem vett részt konkrétan a támadásban, a bíróság mégis bűnösnek találta „mert visszaélt tudományos ismereteivel". Endo nem volt kiemelkedő alak a szekta hierarchiájában. Tudós volt, aki gyógyszerészetet hallgatott a Kyoto Egyetemen. Azonban a tárgyalás alatt bebizonyosodott, hogy segédkezett az Aumnak a sarin gáz gyártásában, amit több merényletben és a tokiói metrótámadásnál is használtak. Endot halálra ítélték, így ő lett a 13. Aum-tag, akit siralomházba küldtek.


A Legfelsőbb Igazság,a vérengző bárány és a világvége

1995. március 20-án az Aum Shinrikyo a sarin nevű halálos ideggázt bocsátotta ki nagy menyiségben öt földalatti vonalon a tokiói kora reggeli csúcsforgalomban. A vonatállomásokon, a szerelvényeken és a kijáratoknál az emberek köhögtek, fuldokoltak, és görcsök között összeestek. Tizenegyen haltak meg, és több ezren szereztek életre szóló idegrendszeri sérülést. A sarin eredetileg a nácik által kifejlesztett halálos vegyi fegyver volt. A szekta vezetője egy szegény családból származó vak guru, Shoko Asahara volt. A vak tanító ismerői szerint lenyűgöző karizmatikus erővel bírt, valamint óriási mennyiségű hallucinogén kábítószert fogyasztott, persze szigorúan a szekta által kifejlesztett rituálék keretei között. Shoko Asahara az ezotériát és a kereszténységet keverő tanai révén korábban nagy népszerűségnek örvendett a szigetországban és az ázsiai kontinensen. Egy ízben a dalai lámával is találkozott.


Shoko Asahara, a vak guru

Az Aum Shinrikyo tanítása keveréke a buddhizmusnak, a kereszténységnek, sőt egyes pontjaiban Nostradamus jóslatait is magában foglalta. Asahara egy 1992-ben kiadott könyvében önmagát Krisztusnak nevezte, és Japán egyetlen megvilágosodott mesterének tartotta. Könyvében egészen odáig ment: Isten Bárányaként az a küldetése, hogy magára vegye a világ bűneit. Mindeközben gyakorlatilag egy teljes világvége próféciát vázolt, mely magában foglalta a harmadik világháborút is. Elképzelése szerint a végső megoldás egy nukleáris háború lett volna, amihez egyes elemeiben hasonlót már a Jelenések Könyve is leírt. Aszahara tanításai szerint az Armageddont csak csekély létszámú elit élheti túl. Talán nem véletlen, hogy az 1995-ös merénylet után a rendőrség kezdetben úgy vélekedett, hogy a támadás nem szolgált mást, mint a világvége eljövetelének siettetését.


Aum Shinrikyo – a világvége nem elég

A vizsgálat során az ügyészség azt állította, hogy a terrorcselekmény célja a japán kormány megbuktatása mellett az volt, hogy Asahara csoportja az alapítót tegye meg császárnak – írja Kecskeméti József a Honvédelmi Minisztérium honlapján megjelent cikkében.

A szekta szék­he­lyén, Kami­ku­is­hi­ki­ben a rendőr­ség nagy mennyi­ségű rob­banóanya­got, vegyi fegy­ve­re­ket és bio­ló­giai had­vi­se­lés­hez hasz­nált anya­go­kat (lép­fene és ebola baci­lus­te­nyé­sze­tek), valamint egy orosz MIL MI 17-es harci heli­kop­tert talált. Annyi tar­ta­lé­kuk volt sarin gáz előál­lí­tá­sá­hoz, ami­vel 4 mil­lió embert meg lehe­tett volna ölni. Továbbá nagy mennyiségű LSD-t és egyéb drogokat találtak, valamint több millió dollárnyi készpénzt.


Vége a szektának, nincs több gáz?

Az utolsó Aum vezető, Endo elítélése jelenti a majd‛ két évtizede tartó Aum-elleni perfolyamnak a végét. A tokiói támadás óta a szekta 189 tagja ellen folyt eljárás, melyből egyet kivéve mindegyik ítélettel végződött. Az Aum különböző vegyszereket használt támadásainál, olyanokat, mint az idegméreg sarin, a foszgén és VX-gáz. Az 1995 előtti korai támadásoknál ügyvédeket, bírókat és újságírókat céloztak meg, akik szimpatizáltak a csoport áldozataival.

Az ügyészek összakapcsolták a most elítélt Endót egy 1994 májusában végrehajtott merénylettel, ahol az Aum-tagok megpróbáltak megölni egy ügyvédet úgy, hogy sarin gázt engedtek szabadon egy tokiói bíróság épülete előtt. Egy hónappal később, 1994 júniusában pedig az Aum végrehajtotta a legpusztítóbb támadását, melynek során Matsumoto városában sarin gázt engedtek szabadon egy furgonból, ami egy forraló edénnyel és egy ventillátorral volt felszerelve. A matsumotói támadásban heten meghalltak, és 144-en súlyosan megsebesültek. Endót a japán titkosszolgálat emberei találták meg a támadás helyszínén. A támadás olyan bírók ellen irányult, akik néhány, Aum-tag által is érintett csalási ügyben elnököltek.


A gáztámadás után 1995-ben egy metrókijáratnál. (amatőr felvétel)

A tokiói metrótámadás után az Aum két egymással kapcsolatban álló csoportra szakadt. Az uralkodó csoportot Alephnek nevezték el, miközben egy másik sejtje is megalakult, amit Hikari no Wa-nak (A Szivárványfény Köre) hívtak. A PSIA (Országos Titkosszolgálat) és a helyi rendőrség folytatja a csoportok utódainak leleplezését az elmúlt évtizedben hatályban lévő Felforgató Tevékenységet Kontrolláló Törvénnyel a hátuk mögött.

A törvényhozás engedélyezi a PSIA-nak, hogy határozott rajtaütést hajtson végre az Aum védett otthonaiban, és hogy fenntartsák az felügyeletet az Aum birtokában lévő ingatlanokon. De a törvényhozás által engedélyezett rajtaütések hatályossága lejár 2012-ben, és ez jelentősen gátolhatja Japán azon képességét, hogy felügyelje a csoportot. Egy fejezet ugyan lezárult Endo ítéletével, egy másik pedig elkezdődött azáltal, hogy a törvényhozók megvitatják az Aum további megfigyelésének a szükségességét.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.