Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-09 15:30:00

A keresztények életkörülményei miatt tüntettek

Kiújult a vallási erőszak Egyiptomban

Az ország egészségügyi minisztere szerint 11 ember meghalt, 110 pedig megsebesült egy kopt keresztények és muszlimok közötti összecsapásban, mely a legvéresebb volt Mubarak exelnök elűzése óta.

A konfliktus Kairó délkeleti, többségében kopt keresztények által lakott szegénynegyedében pattant ki kedd délután, miután mintegy ezer keresztény gyűlt össze tüntetni egy helyi kopt templom múlt heti felgyújtása miatt. Ezt követően néhány tucat puskával és Molotov-koktélokkal felfegyverzett muszlim is megjelent a demonstráció helyszínéül szolgáló téren, a felek összecsaptak.

A 6 keresztény és 5 muszlim áldozatot követelő zavargás előtt egy nappal 2000 keresztény tüntetett a kairói nemzeti TV székháza előtt, követelve a felgyújtott templom újraépítését, a felelősök megbüntetését és a lakosság 10 százalékát kitevő keresztények általános életkörülményeinek javítását.

A lassan egy hónapja sikerre vitt egyiptomi forradalom hetei alatt a fővárosi Tahrír téren – sokakat meglepő módon – teljes vallási béke honolt, a milliós tömeg, sokfélesége ellenére, gyönyörű példáját adta a nemzeti szolidaritásnak. Radikális iszlamistát, mérsékelt muszlimot és kopt keresztényt összekötötte a szent cél: Mubarak leváltása. Ennek elérése után azonban az irányítást átvevő hadsereg feladata lesz, hogy a közrendet és biztonságot fenntartsa és a vallási különbségek kiújulását megfékezze.

A béke fenntartásában nagy szerepe lehet a leginkább szervezett ellenzéki tömörülésnek, a Muszlim Testvériségnek is, mely a forradalom heteiben okosan a háttérben maradt – nehogy vallási színt adjon a szekuláris Mubarak elleni küzdelemnek –, most azonban előbújt, hogy részt vegyen az új rendszer kiépítésében.

Boldog nőnapot! – az egyiptomi értelmezés
Nem csak a keresztények, de a nők is általános elnyomás alatt vannak Egyiptomban. A forradalommal ezen is változtatni szerettek volna, ám a jelek szerint hosszú időnek kell még eltelnie addig, amíg a nők egyenrangú partnerei lesznek a férfiaknak Egyiptomban.
Kedden az ikonikussá vált kairói Tahrír térre szervezett megmozdulást nők egy csoportja azzal a céllal, hogy hangot adjanak azon törekvésüknek, hogy őket is vonják be az új rendszer kialakításába. Kifogásolják ugyanis, hogy noha vállt vállnak vetve harcoltak a férfiakkal Mubarak megdöntéséért, most kimaradnak a folyamatokból, hiszen az átmeneti katonai kormányzat egy nőt sem jelölt az alkotmányozó bizottságba.
A nemzetközi nőnapra időzített, Facebook-on szervezett demonstrációt azonban ismeretlen férfiak megzavarták. Egyesek csak „Menj haza mosni!”, „Szégyelld magad!” és „Ez az iszlám ellen való!” kiáltásokkal avatkoztak be, mások megtámadták a résztvevőket, megpofozva néhányukat. A „millió nő menete” elnevezésű esemény mintegy 200 női résztvevője ezek után szétszéledt. Az eset világosan rámutat arra, hogy a forradalom „demokratikus vívmányai” nem feltétlenül illeti majd meg az egyiptomi nőket – például az ország elnöke egyelőre nem lehet nő, de általánosan is másodrangú állampolgároknak minősülnek a férfiakkal szemben.

Tóth Miklós


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.