Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-07 12:57:00

Nőket és gyermekeket bántalmazott a „próféta”

Kitálalt az izraeli szektából menekült fiatal lány

Május közepén egy zaklatott fiatal nő tárcsázta az izraeli szektaáldozatok központot, beszámolva egy napjainkban zajlott, brutális történetről.

A húszas éveinek elején járó fiatal nő arra kérte a segítő központ vezetőjét, Rachel Lichtensteint-t, hogy nevét ne hozzák nyilvánosságra, mert még mindig fél az ultra–ortodox szekta bosszújától, ahonnan sikerült kiszabadulnia. A nő információi alapján péntek este letartóztatták a jeruzsálemi szektavezér D.-t és két segítőjét. A központ munkatársainak nem kis időbe telt rávenni a lányt arra, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, majd ezt követően a jóléti szolgálattal karöltve óvóhelyre szállították a nőkből és gyermekekből álló „szektacsaládot“


Agymosással szelídítették

A lány személyesen is beszélt a segélyközpont munkatársainak arról a néhány hónapról, amelyet D. házában töltött. Elmondása szerint a házban lakó asszonyok, lányok, gyermekek fizikai, pszichikai és szexuális jellegű bántalmazásoknak voltak kitéve.

Ami Samir, a lány ügyvédje elmondása szerint védencének tanúvallomása kulcsfontosságú lesz a későbbi tárgyalások során, hiszen lényeges információkkal is szolgálhat. Hozzátette: a lány bátorsága lenyűgöző, hiszen legfiatalabbként sikerült kiszabadulnia a szekta karmai közül.

A fiatal lány élettörténete is tele van hullámvölgyekkel: szülei válása után a vallásos családban nevelkedett 18 éves lány Jeruzsálembe érkezett a jobb jövő reményében. A jobb jövő helyett D. és népes asszonytársaságának karjaiban találta magát. Az akkor labilis érzelmi világú lány akkor találkozott a szektával, amikor azok Jeruzsálem utcáin koldultak. Elmondása szerint egy középkorú asszony szólította őt le és beszélt neki a Bratslav (hászid) tanításokról. Majd mesélt D.-ről is, akire a csoport női tagjai egyfajta tzaddik-ként tekintettek (igaz ember, proféta). A lány első alaklommal nem találkozott a szektavezérrel, de nagyon hamar arra eszmélt fel, hogy D. házában lakik és különféle agymosásokon megy át.


Volt bátorsága elszökni. Kép innen (illusztráció)

A férfi sokáig kérlelte a lányt, hogy legyen a felesége, de az – talán egy belső hang miatt – nem állt kötélnek. A szektavezér megkülönbözette őt a többi asszonytól, nem hált vele. A házban azonban nem volt egyszerű az élet: mindennaposak voltak a verések, a szexuális erőszak, a megalázás, a kínzások. Aki nem D. akarata szerint viselkedett, könnyen leborotvált fejjel találhatta magát, de a jeges zuhany is a kínzási technikák közé tartozott. Sokszor elhangzott az is D. istenítése közben (merthogy ilyan napirendi pont is volt), hogy a férfi Rabbi Nachmann, a Bratslav Hasidism közvetlen örököse. D. olyan karizmával rendelkezett, hogy képes volt a legképtelenebb dolgokra is rávenni az asszonyokat, ő maga ritkán mocskolta be a kezét. Irányított, uralt, verésekre buzdította a nőket. Azt hangoztatták, hogy aki nem engedelmeskedik D. „prófétának”, arra örök kárhozat vár, de az engedelmesség megvilágosodást hoz.

A lánynak akkor telt be a pohár, miután szemtanúja volt egy nemi erőszaknak, valamint őt magát is megverték. Korábban már megpróbált elszökni, de olyankor a szekta egy női tagja hangzatos mondatokkal, a vallásra és üdvösségre hivatkozva újra visszavitte őt, egyenesen D. karjaiba. A lány családja is erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy lányukat mihamarabb kimentsék a szektából, de erre váalszul D. halálosan megfenyegette a gyermekükért küzdő szülőket.

A lánynak fél éve sikerült elmenekülnie, de csak május közepén mert először segítséget kérni. Annak ellenére, hogy rács mögé juttatta D.-t és két segítőjét, nem tud megnyugodni. Nevét a mai napig nem akarja elárulni.

 

mi, Haaretz.com

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.