Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-06 14:30:00

A felkelők kézzel fogható bizonyítékokat emlegetnek

Kína tagadja, hogy fegyvereket adtak a kadhafistáknak

Kínai, fegyverekkel foglalkozó vállalatok 200 millió üzletet ajánlottak júliusban Moammer Kadhafi líbiai vezető erőinek. Peking tagad, pedig kézzel fogható bizonyítékok vannak.

Elsőként a Globe and Mail és a The New York Times számoltak be arról, hogy Tripoliban, a líbiai főváros Bab Akkarah negyedében, a szemét között bukkantak rá a felkelők azokra a fejléces dokumentumokra, amelyek bizonyítják: a kínai vállalatok fittyet hányva az ENSZ intelmeire, rakétákat, rakétavetőket és egyéb, nagy hatékonyságú fegyvereket ajánlottak fel Kadhafi embereinek a felkelők elleni harcban. A dokumentumokból az is kiderül, hogy a kínai vállalatok Algériát és Dél-Afrikát is ellátták már fegyverekkel. A vállalatok a dokumentumokban garantálják, hogy hamar leszállítják a fegyvereket amennyiben megtörténik az üzlet.


Mi az igazság?

Omar Hariri, magas rangú líbiai katonai vezető szerint az üzlet megköttetett és a fegyvereket már fel is használták a felkelők elleni harcban. Abdulrahman Busin, a felkelők egyik vezetője szerint nemzetközi határokon keresztül jutottak a fegyverek az országba, és ez azt jelenti, hogy sok ország megsértette az ENSZ előírásait. Hozzátette: nemcsak a Globe and Mail és a The New York Times értesülései utalnak Kína szabályszegésére. Állítása szerint nekik is erős bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy Kína szoros kapcsolatokat ápol Kadhafival. Hozzátette: a harctéren is találtak kínai fegyvereket.


Eladó a halál. Kép innen

A két újság arról is ír, hogy a nyugati országok fegyverekkel látták el a felkelőket, de az ENSZ-szankciók csak arra vonatkoznak, ha valaki Kadhafi embereinek ad el fegyvereket. Az AP Hírügynökség szerint amennyiben valóban létrejött az üzlet Kína és Kadhafi között, az rossz irányba tereli az ázsiai ország kapcsolatát az új líbiai kormánnyal. Kína dollármilliókat fektetett be Líbiában, amely szintén a süllyesztőbe kerülhet, ha bebizonyosodik a kétes üzlet. Az olajban gazdag ország kegyeiért Oroszország is verseng, és nagyon úgy tűnik, hogy beelőzik Kínát, ugyanis az oroszok elismerték múlt héten a felkelőket, mint az új, legális líbiai vezérkart.

Kína tagadja a vádakat. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő hétfőn közölte: Kadhafi képviselői idén júliusban Kínában jártak, hogy fegyvert vegyenek, de megállapodás nem született, és fegyvereket sem szállítottak. Mint mondta, a líbiaiak kínai cégek képviselőivel tárgyaltak, ennek részleteiről azonban nem szólt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína szigorúan tartja magát az ENSZ Líbia ellen elrendelt fegyverszállítási embargójához.

– mi (forrás: CSMonitor)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.