Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-02 13:30:00

Önfegyelmet követelnek az internetezőktől

Kína nem tűri a kritikus hangokat

Az interneten, elsősorban pedig a mikroblogokon terjedő hamis információk és káros pletykák ellen indított harcot Peking. Szigorodnak a szabályok, kisebb teret engedve a kritikus véleményeknek.

Az elmúlt hónap során már többször figyelmeztette a központi vezetés a kínai internetezőket, hogy ne terjesszenek hamis információkat a világhálón, mert komoly büntetésre számíthatnak. A nethasználóknak be kell tartaniuk a jogszabályokat, önfegyelmet kell gyakorolniuk és tartózkodniuk kell a szóbeszédek továbbadásától, azok ugyanis a társadalmi stabilitást veszélyeztetik - idézi a hétvégi Hszinhua (Xinhua) hírügynökség a kormány internet információs hivatalát.


Virágnyelven fontos dolgokról

A kínai jogszabályok értelmében a rémhírek terjesztése öttől tíz napig tartó szabadságvesztéssel és 500 jüan (16900 forint) megfizetésével büntethető. A kínai mikroblogok az elmúlt hónapok eseményeit, így Aj Vej-vej (Ai Weiwei) ellenzéki művész letartóztatását vagy a júliusi vencsoui (Wenzhou) vonatszerencsétlenséget követően kerültek a központi vezetés figyelmének középpontjába. 

A hagyományos médiával szemben az internetes közösségi oldalak tartalmát jóval nehezebb korlátok közt tartani, a cenzúra megkerülésében pedig meglepően kreatívnak mutatkoznak a kínai internetezők. Aj Vej-vej őrizetbe vétele után például a művész nevét az azzal hasonló hangzású, ám más jelentéssel bíró szavakkal helyettesítették, így lehetővé téve az információ áramlását.


Figyelő szemek. Fotó innen

A 40 halálos áldozatot követelő szuperexpressz-katasztrófát követően csakugyan a Sina mikroblog vált a közfelháborodás első számú platformjává, felhasználók tömegei kritizálták a hatóságok reagálását. Ezt követően indított harcot Peking az interneten keringő pletykák és híresztelések ellen, ami tágabban értelmezve a vezetéssel szemben kritikus tartalmak kiszűrését jelenti.

A mikroblogokon gyakoriak a tartományi politikusok visszaéléseivel és szerelmi botrányokkal kapcsolatos leleplező bejegyzések, Peking számára azonban az igazi veszélyt az jelenti, hogy a cenzúra megkerülésével és az érzékeny témák megvitatásával a több száz millió felhasználóval rendelkező oldalak könnyen társadalmi feszültséget gerjeszthetnek.

Szeptember közepétől a Sina mikroblog a tartalmak fokozottabb figyelésével lép fel a valós alapot nélkülöző híresztelések kiszűrése érdekében, emellett a vállalat mostantól a pletykát terjesztő felhasználók profiljait is felfüggesztheti. A változtatások az internetezés jobb körülményeinek megteremtését szolgálják, nem pedig felsőbb utasítás eredményei – mondta a Sina szóvivője.

A szigorítást megelőzően, augusztusban ugyanakkor Liu Csi (Liu Qi), a 24 legbefolyásosabb párttagot tömörítő Politbüro tagja tett látogatást a vállalatnál, aki a félrevezető információk káros hatásaira hívta fel a figyelmet.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.