Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-16 08:00:00

Több tucat plébános ellenzi a méregdrága pápai vizitet

Kik bojkottálják a katolikus világtalálkozó szponzorait?

Madridi plébánosok csoportja állítja, hogy a 60 millió eurós költség nagyon sok az állami megszorítások idején. A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó szponzorainak kiválasztását is kritizálják.

Madrid legszegényebb egyházközösségeinek több mint száz plébánosa adott hangot Benedek pápa jövő heti madridi látogatása elleni ellenérzéseinek, írja a Guardian. A papok tanácsa szerint előreláthatólag 60 millió euróba kerül a pápai látogatás és ebben a biztonsági költségek benne sincsenek. Ez szerintük indokolatlannak tűnik, miközben az állami szektorban óriási megszorítások vannak, és Spanyolországban 20%-os a munkanélküliség. Evaristo Villar, a csoport 68 éves tagja azok ellen a multinacionális vállalatok ellen is tiltakozott, amikkel a katolikus egyháznak szövetkeznie kellett, hogy állni tudják az esemény megrendezésének költségeit.


Nem a pápával van bajuk

– A cégek, akik támogatják a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót és a pápai látogatást, sok kívánnivalót hagynak maguk után. Ők azok, akik a nemzetközi kapitalistákkal karöltve a válság okozói. Mi nem a pápai látogatás ellen vagyunk, hanem az ellen, ahogy ez tálalva van – fogalmazott Villar. Több mint száz szponzora van az eseménynek, köztük a Coca-Cola, a Telefónica és a Santander. A látogatás ellenzői indítottak egy Facebook- csoportot, melyben a szponzorok elleni bojkottra szólítanak fel. Megközelítőleg 140 közösség, köztük világi szervezetek, így az Europa Laica is ellenzi a látogatást.

– A zarándokok persze oda mennek, ahová akarnak Madridban, de a többiek szabad mozgását korlátozzák – mondja Francisco Delgado, az Europa Laica vezetője, akiknek a város megtiltotta a tervezett menetelést. Felháborodásukat az okozta, hogy a közel félmillió zarándok ingyen utazhat a városban, miközben a madridi metro díját 50%-kal megemelik hétfőtől.


Benedek pápa ezen a területen fog misét celebrálni a tervek szerint (fotó: Reuters)

 

–Jelenleg a gazdasági válság miatt nem tudjuk ezt megfizetni. Az egyház példát mutathatna. 60 millió eurót terveznek elkölteni, miközben a területi közigazgatás éppen most vont el 40 milliót az oktatási költségvetéstől – mondja a tüntetéseket szervező Indignados mozgalom szóvivője.

Yago de la Cierva, a pápai látogatás köré épülő esemény, a 2011-es Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó főszervezője állítja, hogy ők hatalmas körültekintéssel jártak el, hogy minél mértéktartóbbak és gazdaságilag is felelősségteljesek legyenek. Szerinte az új generációk, a mai fiatalok szeretik a jelentőségteljes eseményeket, és az egyháznak minden eszközt meg kell ragadnia, hogy közvetítse Jézus Krisztus üzenetét. Spanyolországban a katolikus egyház iránti érdeklődés a fiatalok körében rendkívül alábbhagyott. Egy utóbbi időben készült hivatalos felmérés szerint az elmúlt 10 évben a 18 és 24 év közötti hívők száma 56%-kal csökkent.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.