Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-29 20:23:00

Mennyei ár és folyam

Keresztények kontra New York-i Tőzsde

Néhány tucat keresztény meghirdette az elengedés évét a New York-i Wall Streeten, a pénzvilág nemzetközi központjában. A flash mob során adományokból gyűjtött pénzt szórtak az utcára.

Hogyan lehetne Istennek e világgal kapcsolatos szándékait nyilvánosan megjeleníteni? Ezen gondolkodott néhány amerikai keresztény, amikor kipattant az isteni szikra: a keveseket gazdaggá tevő, ám sokakat megnyomorító vadkapitalizmus szimbóluma, a New York-i tőzsdepalota elé vonulnak, és bibliai értékekre hívják fel a milliárd dollárok felett diszponáló pénzemberek figyelmét.


Álom csupán az amerikai álom

A Húsvét hétfőre időzített akciót azért is szervezték meg, hogy mindenki számára egyértelművé tegyék: sokmilliárd ember számára örök álom marad az amerikai álom, s Isten elképzelése a világról nem feltétlenül fedi a Wall Street elképzeléseit. Sőt, Isten – mondják a lelkes keresztények – nem csak a bűnöket hajlandó megbocsátani, de a hiteleket, kölcsönöket is képes elengedni. Ezen túlmenően pedig el is várja, hogy a gazdagok tegyenek a szegényekért.

Erre utal az Ószövetségben bevezetett elengedés éve. Ez azt jelentette, hogy minden hetedik évben „elévültek” a kölcsönök, felszabadultak a rabszolgák, miáltal a társadalom egyenlőbbé lett. A Simple Way (Egyszerű Út) nevű szervezet már évek óta ezért küzd. Néhány évvel ezelőtt New York-ban elkezdték a hatóságok büntetni a nyilvános tereken alvó hajléktalanokat. Ezért a Simple Way aktivistái maguk is köztereken háltak, le is tartóztatták egyiküket. Az illető viszont pert indított, amit megnyert, és végül 10 ezer dollárt kapott a hatóságoktól. Ehhez hozzácsaptak még egy névtelen adakozótól származó 10 ezer dollárt, és elkezdték megszervezni a maguk „elengedés évét”.


Megfújták a sófárt

Első körben száz jótékonykodó, a szeretet közgazdasági modellje alapján működő közösségnek küldtek egy-egy 100 dolláros bankót, amikre ráírták a „love” (szeretet) szót. Ezt követően meghívták őket a húsvéti elengedés ünnepségre. Minden meghívott zsákban, bögrében, hátizsákban és aktatáskában aprópénzt hozott, összesen 30 ezer darabot. Mások kétdolláros bankjegyeket dugtak el Manhattan parkjaiban, telefonfülkéiben és közterein, majd a százfős, hajléktalan, turista és üzletember gúnyába bújt aktivista pontban reggel negyed 9-kor a tőzsdepalota elé gyűlt.

Az ünneplés a következőképpen zajlott. A 70 éves katolikus apáca, Margit nővér és egy másik önkéntes rövid beszédet mondott, amelyben kitértek az emberek egyenlőségére, a gazdagok magányára, a szegények mindennapi megélhetési gondjaira, és arra, hogy rengeteg ember függő, szenvedélybeteg életet él. Van, aki a drogtól, más a pénztől függ, mégis, minden ember megtört, és csak Isten segítségében bízhat. A beszédet azzal zárták, hogy közösen fel lehet építeni egy új, egyenlőbb társadalmat. Ezt követően megfújták az elengedés évét jelző sófárt, mire az erkélyeken várakozó beavatottak papírpénzt kezdtek szórni a Wall Streetre. Az utcán álló aktivisták erre kiöntötték a sokezer fémpénzt a táskáikból. Néhányan járdarajzolásba kezdtek, mások szappanbuborékokat fújtak. A járókelők közül többen előbb döbbenten néztek, majd a helyzet abszurditásán mosolyogva maguk is csatlakoztak a „fesztiválozókhoz”.

A kivezényelt rendőrök nem tudták, kit kellene letartóztatni, s az örömteli hangulat őket is megérintette. Ezért aztán nem állítottak elő senkit, sőt, egyikük azt mondta a szervezőknek, legközelebb az ő őrsük elé is szervezhetnének ilyen vidám rendezvényt. A Simple Way szerint akciójukkal sikerült Istent és a Mammont szembesíteni egymással, és megmutatták, hogy az adakozás képes legyőzni a felhalmozást, a szeretet pedig legyűri a gyűlöletet.

5Mózes 15:1-2, 7-11
„A hetedik esztendő végén elengedést mívelj. Ez pedig az elengedésnek módja: Minden kölcsönadó ember engedje el, amit kölcsönadott az ő felebarátjának; ne hajtsa be az ő felebarátján és atyjafián; mert elengedés hirdettetett az Úrért. (…) Ha mégis szegénnyé lesz valaki a te atyádfiai közül valamelyikben a te kapuid közül a te földeden, amelyet az Úr, a te Istened ad néked: ne keményítsd meg a te szívedet, be se zárjad kezedet a te szegény atyádfia előtt; hanem örömest nyisd meg a te kezedet néki, és örömest adj kölcsön néki, amennyi elég az ő szükségére, ami nélkül szűkölködik. Vigyázz magadra, hogy ne legyen a te szívedben valami istentelenség, mondván: Közelget a hetedik esztendő, az elengedésnek esztendeje; és elfordítsd szemedet a te szegény atyádfiától, hogy ne adj néki; mert ő ellened kiált az Úrhoz, és bűn lesz benned. Bizonyára adj néki, és meg ne háborodjék azon a te szíved, mikor adsz néki; mert az ilyen dologért áld meg téged az Úr, a te Istened minden munkádban, és mindenben, amire kezedet veted. Mert a szegény nem fogy ki a földről, azért én parancsolom néked, mondván: Örömest nyisd meg kezedet a te szűkölködő és szegény atyádfiának a te földeden.”
 


Sz.B.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.