Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-01 19:30:00

Hívő szülők is tiltakoztak a verést propagáló könyv miatt

Keresztény gyereknevelés korbáccsal

Egy amerikai lelkész azt terjeszti, hogy a testi fegyelmezés fontos eleme a gyereknevelésnek. Már három gyerek belehalt abba, hogy gumicsővel fegyelmezték.

Egy amerikai lelkész napjai egy részét annak szenteli, hogy szülőket oktat
gyermekeik verésére – már hat hónapos kortól. Michael Pearl „To Train up a Child” (hogyan
neveljük meg gyermekünket) című könyvének ihletése – mondja Pearl – az amish közösség egyik szokása volt: az amishek csökönyös öszvéreiket nevelik veréssel. A „bottal tanítsuk a tekintély tiszteletét” állítólag sok szülő fogadta örömmel, főként az otthoni iskolázás hívei. Pearl először csak honlapokon fejtette ki nézeteit, de mostanra saját kiadásban megjelent könyvéből mintegy 670 ezer példány fogyott el.

Pearl sajátos nevelési elképzeléseire akkor figyelt fel a média, amikor már a harmadik
gyermeket verték agyon szüleik. Ezeknél a szülőknél állítólag megtalálták a To Train up a Child
példányait. Pearl saját honlapján ötletekek ad fenyítő eszközökhöz is; javasolja például egy, a vízszerelők által használt rugalmas cső alkalmazását, „amelyet összegöngyölve a zsebünkben is hordhatunk”.

Pearl módszereinek legutóbbi áldozata a Williams családban nevelt Hana volt. A család otthon
iskolázta gyermekeit, és két etiópiai gyereket is örökbe fogadtak, akik a szülők szerint nem voltak elég kezelhetők. Hanát kiéhezve és dehidratált állapotban találták meg a ház udvarán. Mint kiderült, rendszeresen éheztették, gyakran a hideg istállóban kellett aludnia, és slaggal mosdatták az udvaron. A lábán több verés is maradandó nyomott hagyott. Halála napján is megverték azzal a csővel, amelyet Pearl ajánl a honlapján. A William házaspárt őrizetbe vették emberölés gyanújával, Pearl ellen azonban nem indítottak eljárást, noha az egyik szakértő megjegyezte, hogy a könyv lehet ugyan jó szándékú, de a szülők súlyos gyerekkínzásra is ürügyet találhatnak benne.


Csak megfontolt veréssel érhető el


Pearl és felesége azt állítják, ostobaság, hogy rájuk akarják kenni az emberöléseket. Ők ugyanis kifejezetten elítélik, ha dühből ver a szülő, és azt is tanácsolják, hogy ne okozzon sérüléseket. Véleményük szerint csakis megfontolt veréssel érhető el, hogy békességet teremtsünk, és kiegyensúlyozott, boldog kamaszokat neveljünk. A Hana halálára reagáló cikkében Pearl úgy fogalmaz, hogy a „fizikai fegyelmezést” támogatja, de a „testi fenyítést” nem. A „progresszív” gyermeknevelési elvek szerinte totalitárius törekvések, amelyek agymosás segítségével próbálják egy új, kollektivizált társadalommal felülírni Isten és az amerikai alkotmány szellemét. 

Pearl úgy véli: mivel „a szocialisták” (a republikánusok így gúnyolják a demokratákat – a szerk.) tudják, hogy a család a konzervatív értékek utolsó mentsvára, az otthoni iskolázást választó családok és a családfők tekintélye ellen indítottak támadást, a Pearl ellen indult kampány tehát minden konzervatív keresztény szülő ellen is irányul. Arra is felhívja a figyelmet, hogy először „a kommunista és a fasiszta” államok tiltották be a testi fenyítést, elsőként Kína, Oroszország (sic!) és Észak-Korea, majd más szocialista országok. Pearl megjegyzi, hogy a kampány tulajdonképpen jót tett az ügynek, mert az amerikaiak 75 százalékához eljuttatta az üzenetét és az egyháza hírét.

Az amerikai szülők jelentős része nem veti el a testi fenyítést, egyes konzervatív keresztények szerint a bibliai is előírja. Nemrégiben egy videó (csak 18 éven felülieknek!) járta be az internetet, amelyen egy kiskorúak védelmére szakosodott texasi bíró és felesége szíjjal és korbáccsal verik 16 éves lányukat, hogy engedelmességre tanítsák. Az engedetlenség abban állt, hogy a lány internetezett, pedig az anyja nem engedte meg neki.


„A vessző és a dorgálás bölcsességet ád”


Egy korábbi ügyben, amikor egy hétéves kislány halt meg a bántalmazás következtében – őt is a vízvezetékcsővel verték – a szülőket emberölésért elítélték. Az ügyész a perben Pearl könyvének káros befolyására is hivatkozott. Más konzervatív keresztény családok ellenkampányt indítottak, petíciót intéztek Jeff Bezoshoz, az Amazon.com tulajdonosához, hogy a testi fenyítést propagáló gyereknevelési könyveket ne árulják a világ legnagyobb online könyváruházában. A petíció jelenleg 7500 aláírást számlál, a kitűzött cél 10 000 támogató. Sok keresztény szülő blogot is vezet, hogy a verést propagáló nevelési elveket cáfolja.

Pearl gyülekezetének tagjai megrökönyödéssel fogadták a lelkész elleni támadásokat. Saját
gyermekei is kiálltak mellette – a 28 éves Lynn azt nyilatkozta, hogy boldog gyermekkora volt,
és csak néhányszor fenekelték el, akkor sem dühből. Noha Pearl No Greater Joy című honlapja
évente másfél millió dollárt hoz, a Pearl család egyszobás lakásban lakik, a bevételt a gyülekezetre és a templomra fordítják. A gyereknevelési tanácsok a szokásos elemeket tartalmazzák – legyünk szeretteljesek, töltsünk minél több időt gyermekünkkel –, de Pearl a testi fenyítést ajánló bibliai idézetekkel vegyíti tanácsait, például a Példabeszédekből: „Aki megtartóztatja az ő vesszejét, gyűlöli az ő fiát”, „a vessző és a dorgálás bölcsességet ád”.

Az eddig napvilágra került három esetben örökbefogadott gyerekekről van szó. Pearl azt állítja,
ellenzi nagyobb gyerekek örökbefogadását. De kitart amellett, hogy ha „feladjuk a vesszőt, akkor az Istenről, az emberről, az örökkévalóságról alkotott nézeteinket is fel kell adnunk".

 

The New York Times, Le Point, -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ifjúság
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Az idősebbek több pornót néznek
  • Az ismeretterjesztő műsorokért rajonganak
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • A magyar gyerekekre figyel karácsonykor a világ
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • „Ezt a kislányt csak szeretni kell”
  • Misszió a drogtól szenvedő fiataloknak (videó)
  • További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.