Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-20 13:30:00

A klímaváltozás okozta migráció tervezése elengedhetetlen

Katasztrófákra készülhetünk

A kormányoknak és a segélyszervezeteknek segíteniük kell az árvíz és éhínség sújtotta területek lakóinak egy humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében – olvasható egy brit tanulmányban.

A kormány megbízásából készült jelentés felhívja a figyelmet a lehetséges humanitárius katasztrófára, melyet a klímaváltozás okozhat. A dokumentum szerint fel kell készülni, mert a korai tervezés és cselekvés költségei lényegesen kisebbek, mint az esetlegesen bekövetkező tragédiáké. A jelentés középpontjában a migrációs hatások állnak.


Csak a menedzselt migrációval kerülhetjük el a katasztrófát


A Migrációs és Globális Környezetváltozási Hatástanulmány (The Migration and Global Environmental Change Foresight Report) a legrészletesebb tanulmány, amely az árvizek, aszályok és az emelkedő tengerszint migrációs hatásaival foglalkozik az elkövetkezendő 50 évre vetítve. Elkészítésével a brit kormány vezető tudományos tanácsadóját, Sir John Beddington professzort bízták meg. A beszámoló szerint a környezeti változások a legszegényebbeket sújtják a legerősebben, akik a terméketlen területekről elvándorolnak, és ezzel akár még rosszabb helyzetbe is sodorhatják magukat.

A klímaváltozás okozta környezeti változások által milliók válhatnak „éghajlati menekültté”, ezért kellett ezt a tanulmányt elkészíteni – magyarázta a professzor. A legjelentősebb folyamat az urbanizáció lehet, a jelentés számításai szerint az elvándorlók háromnegyede költözhet városokba. Ezért a migrációs folyamatok megfelelő kezelése elengedhetetlen, mert ellenkező esetben komoly humanitárius katasztrófára lehet számítani. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy irányítsuk a folyamatokat, és hogy segítsük az embereket a túlélésben – mondta a professzor.

Azonban a menedzselt migráció elképzelése rendkívül ellentmondásos. A segélyszervezetek a migrációt hagyományosan rossz dolognak tartják, ami szétszakítja a közösségeket és csak konfliktusokat teremt. De a megfigyelők úgy gondolják, a politikai döntéshozók számára az éghajlatváltozás kezelése inkább kihívás, melynek célja, hogy ideológiai változást érjenek el, és a migrációt ezentúl jó dologként kezeljék.


A tudatos várostervezés szerepe


A szakértői csoport elnöke Richard Black professzor volt, a Sussex Egyetem oktatója. Az eddigi gondolkodás megváltoztatásához a csapat elemzései biztosították a „szilárd, tudományos alapot”. A jelentés így megadja a politikai döntéshozóknak azt a szilárd alapot, mellyel a jövőben megfelelően kezelhetik a migrációs kihívásokat – állítja a szakértő. A folyamat megkönnyítésére az egyik elképzelés, hogy a szegény, rossz körülmények között élő családok egy vagy két tagja elhagyja a közösséget, és máshol vállal munkát, ahonnan pénzt küld haza. Így fenn lehet tartani a közösséget, nem kell mindenkinek elvándorolnia.

A jelentés szerint az érintett területeken alaposabban el kellene gondolkodni a városok tudatos tervezésén, annak érdekében, hogy megbirkózzanak a migrációs folyamatokkal. Ide tartozik például a tudatos vízgazdálkodás tervezése és kiépítése. Mivel néhány város mágnesként működik az árterekben, ezekben az esetekben a kormányoknak meg kell fontolniuk egészen új városok építését, a gazdagabb kormányok és a segélyszervezetek támogatása mellett – állítja a jelentés.
 
Annak a költségi, ha nem dolgozunk ki terveket az éghajlatváltozás társadalmi hatásainak kezelésére, sokkal nagyobbak és tragikusabbak, mintha már előre kezeljük a problémát – mondják a szerzők.

 

bbc.co.uk / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.