Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-14 15:10:00

Az átnevelés után már nem fognak szégyent hozni szüleikre?

Jogvédők tiltakoznak a botrányos punküldözés ellen

Több tucat fiatalt vettek őrizetbe Indonézia leghívőbb muszlim tartományában, Acehben. A fiatalok a punk szubkultúrához tartoztak. Most átnevelő- és reszocializációs kényszeriskolákban vannak.

Emberi jogi szervezetek azután figyeltek fel a jelenségre, hogy fotók jelentek meg arról, ahogy a fiatalok mohawk taraját az Aceh-i rendőrség munkatársai leborotválják, írja a BBC. Egyéb fotókon a megfélelmlített és morcosnak tűnő, tarajuktól megfosztott fiatalokat éppen nyilvános fürdőkbe terelik. A rendőrség álláspontja az, hogy ők nem bántani akarták és nem is bántották a fiatalokat, hanem éppen ellenkezőleg, megvédik és megóvják őket.

A 64 punk jó része nem is helyi, hanem Baliról és Dzsakartából érkezett a térségbe egy szombat éjjel tartott helyi koncertre. A rendőrség itt gyújtötte be a fiatalokat, miután a helyi lakosok állítólag bejelentést tettek ellenük a kapitányságon. A helyieket zavarta a punkok viselkedése, többek között az is, hogy néhányan pénzt kunyeráltak a lakosoktól.
 

Egyedülálló morál

Az Aceh-i rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy senkit nem vádolnak bűncselekménnyel az előállítottak közül, és nem is tervezik a vádemelést. A fiatalokat ehelyett egy „gyógypedagógiai iskolába” szállítják, mintegy hatvan kilométernyire a tartomány fővárosától, fel a hegyekbe. A szóvivő kiemelte, hogy a fiatalok „különleges oktatáson” vesznek részt, hogy erkölcseik javuljanak, és ne botránkoztassák meg a jövőben a többi embert. Emberjogi aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eljárás súlyosan sérti az emberi alapjogokat, és megalázó az emberi méltóságra nézve. A tartomány emberi jogokkal foglalkozó biztosa szerint a rendőrség alaposan túllőtt a célon


Indonéz punkok. (Fotó innen)

– Ezek csak gyerekek, tinédzserek, akik keresik önmagukat – fogalmazott Evi Narti Zain emberi jogi biztos, és azzal vádolja a rendőrséget, hogy bűnözőként kezelték a fiatalokat. – Teljesen érthető, hogy az Aceh-i lakosok panaszkodtak a fiatalok miatt, de ezt az esetet akkor sem így kellett volna kezelni. Az, hogy hideg vizbe vágják őket, és leborotválják a hajukat, semmiképp sem tekinthető emberbaráti gesztusnak. Inkább mélységesen megalázó. 


Nincs jövő

– Ők a mi gyermekeink. Mindezt az ő érdekükben tesszük. Veszélyben a jövőjük. Ezért is van szükség átnevelésre, ami után már nem fognak szégyent hozni szüleikre – fogalmazott a rendőrség szóvivője. A rendőrök leborotválták az őrizetbe vett punkok haját az Aceh-i rendőrtiszti iskola udvarán, és a hírek szerint ez már a második alkalom, hogy a rendőrök ilyen eszközökkel lépnek fel a térség punk szubkultúrájának megfékezésére. Aceh tartomány az egyetlen Indonéziában, ahol érvényben van a mindennapokban is az iszlám vallásjog, a saria. Ugyanakkor a tartományban virágzik a punk szubkultúra is, amit a helyiek ellenségesen és gyanakvással figyelnek. A fiatalok a punk külsőségeinek megfelelően extrém frizurákat viseltek, ami különösen irritálta az igen vallásos Aceh tartomány lakóit.

„A hiba elkövetődött”.  (1996, Győr, Exploited-koncert botrány)

Magyarországon a rendszerváltás utáni leghíresebb punkbotrány az 1996-os győri Exploited-koncert után történt, amikor a helyszínre érkező fiatalok jórészt lebontották a várost. Az átnevelőtábort azonban akkor elkerülték a vétkes tarajosok.


-mi-
(nyitókép innen.)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.