Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-04 22:00:00

Az abortusszal kapcsolatosan nincs társadalmi könszenzus

Jó üzlet a magánklinikáknak az abortusz?

Ismét kitört a három évvel ezelőtti abortuszháború Angliában, melynek fő hangadója ezúttal is a jobboldali Nadine Dorries képviselőnő és az ugyancsak konzervatív Daily Mail bulvárlap.

Ezúttal azonban más érvekhez és ötletekhez nyúltak a művi terhességmegszakítás ellenzői. A konzervatív Nadine Dorries képviselő 2008-ban azzal kampányolt Angliában, hogy „Amerika a világ abortuszközpontja”, még annak ellenére is, hogy a legtöbb abortuszt Ausztráliában végzik. A politikus azonban tulajdonképpen a hathónapos magzatok megmentéséért harcolt, amikor azt akarta bevezettetni, hogy „szociális” indokok esetén érvényes 24 hetes határt levigyék 20 hetesre. A „20 érv a 20 hét mellett” elnevezésű kampány egyik fő médiatámogatója a Daily Mail bulvárlap lett, míg a baloldali érveket, amelyek a nők lebecsülését, önrendelkezésének korlátozását látta a tervezett szigorításban, többek között a The Guardian hangosította fel.


Dorriest is kivégeznék

A konzervatív érvek között már 2008-ben felbukkantak a gazdasági érdekek is, mivel Nagy-Britanniában egyre több abortuszt végeznek magánklinikákon, míg ezek finanszírozását is a társadalombiztosítási rendszerből oldják meg. Dorries szerint ennek köszönhetően léteznek olyan szervezetek, amelyeknek közvetlen anyagi érdeke, hogy minél több magzatelhajtást végezzenek az országban. A képviselő kampányát mégis csak kétszáz társa támogatta, míg a törvény megváltoztatásához további kétszáz szavazatra lett volna szüksége.


Nadine Dorries. A magazatok védelmében. Fotó innen

Most, amikor az elmúlt napokban Dorries ismét ellentámadásba lendült, a Daily Mail ismét felzárkózott a politikus mellé. A lap, amely korábban is közölt elrettentő kutatási eredményeket (tavaly például itt jelent meg, hogy az abortusz megháromszorozza a mellrák kialakulásának esélyeit), a hónap elején arról számolt be, hogy már bizonyított tény: a terhességmegszakításon átesett nőknél ötven százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy súlyos elmekárosodást szenvedjenek. A felfedezés nagy port kavart Nagy-Britanniában, ahol a parlament éppen azt tárgyalja - Nadine Dorries újabb javaslata alapján - hogy az abortuszt tervező nőknek először független tanácsadóhoz kell fordulniuk a tényleges beavatkozás előtt. Dorries ezzel még több ellenséget szerzett magának, mint három évvel ezelőtt, s ráadásul halálos fenyegetéseket is kapott.


Gyűrött és bosszantó rovar

Alighanem azonban a Downing Street 10., a brit kabinet által fújt visszavonulás az, amire Dorries a legkevésbé számított. David Cameron és Nick Clegg, az Egyesült Királyság konzervatív-liberális kormányának első emberei a tiltakozások hatására ugyanis elálltak a jobboldali képviselő támogatásától. A politikusnak így szinte egymaga kell megvívnia harcát az abortuszt támogatókkal.

Ugyanakkor amint legfrissebb, vasárnapi blogbejegyzésében is fogalmazott, a legnagyobb ellenfelének a sajtó bizonyul. „Olyan brit lapok, mint a The Times és a The Guardian arra használtak szakértőket és kommentátorokat, hogy minden idejüket az én befeketítésemre fecséreljék. Gyűröttnek, rendetlennek írtak le, bosszantó rovarnak neveztek azok, akik közben feministáknak tartják magukat” - írta Dorries internetes naplójában.


A csatát elveszíteni és a háborút megnyerni

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap azonban védelmébe vette Nadine Dorriest. „A válás, a homoszexualitás, az abortusz: egy generációval ezelőtt még ezek a robbanásveszélyes szociális kérdések osztották meg az országot, döntöttek romba életeket és karriereket. Ma azonban már könnyebb elválni, mint bankszámlát nyitni, miközben még a legvaskalaposabb konzervatívok is felfogták, hogy a homoszexualitás is inkább tény, mint botrány. (...) De míg senki nem szeretné feltámasztani az 1950-es évek Vera Drake-féle titkos lúgbeöntéses terhességmegszakításainak, vagy a kötőtű kegyetlen célú felhasználásának korszakait, az abortusz olyan társadalmi probléma maradt, ami körül nem alakult ki konszenzus. (...) Az országban többségben levő abortuszpártiak harsány, éles és érzéketlen felháborodása miatt (Tartsátok távol a rózsafűért a petefészkeinktől! - harsogták az elmúlt napokban az abortuszt védők) a Cameron-kormány ugyan meghátrált és a jövő héten a parlamentben is elbukhat Dorries javaslata. (…) A vitának azonban koránt sincs vége. Lehet, hogy Nadine Dorries elvesztette a csatát, de az abortuszpárti keményvonalasok a háborút veszítik majd el” - érvelt a The Sunday Telegraph.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.