Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-23 21:24:00

Vissza feketébe – annyi idősen hunyt el, mint sorstársai

Jaj, ne: meghalt Amy Winehouse

Holtan találták londoni lakásában Amy Winehouse-t. A brit énekesnő hosszú ideje küzdött kábítószer- és alkoholproblémákkal, 27 évesen hunyt el.

Az Amy Winehouse lakásához érkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani, a hírek szerint az énekesnő menthetetlen volt. Az okot a brit sajtó csak találgatja, azt azonban mindenhol megjegyzik, hogy a sztár kábítószer- és alkoholfüggő volt. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő utoljára szerdán jelent meg a nyilvánosság előtt a londoni The Roundhouse színpadán, ahol arra kérte a közönséget, hogy vásárolják meg keresztlánya, Dionne Bromfield lemezét.

Hosszú idő, és egy elvonókúra után Amy Winehouse június 18-án lépett újra közönség elé, európai turnéjának első állomásán, Belgrádban azonban kifütyülték, mivel képtelen volt összeszedetten énekelni. Két nappal később a teljes koncertkörutat lemondta, így a budapesti fellépést is a Sziget fesztiválon.

Amy Winehouse 1983. szeptember 14-én született Londonban. A Wikipedia róla szóló bejegyzése szerint már egész kicsi korától énekelt, akár az iskolai órákon is: sokszor tanárainak kellett csendre inteni őt. Kilencéves korától tanulta is az éneket, első zenekarát, rövid életű Sweet 'n' Sourt pedig egy barátnőjével alapította egy esztendővel később. Az iskolából később állítólag azért rúgták ki tizennégy éves korában, mert nem alkalmazkodott az elvárásokhoz, és piercinget szúratott az orrába.

Első lemezszerződését Amy Winehouse 2002-ben kötötte meg, 2003-ban pedig megjelent a kritikusokat is elismerésre késztető Frank című albuma. A világhírt második, és egyben utolsó albuma, a 2006-os Back To Black hozta meg számára, amelyért öt Grammy-díjjal jutalmazták, és amelyen olyan dalok szerepelnek, mint a Rehab és a You Know I'm No Good.

Amy rendkívül tehetséges művész volt, akit felőrölt a siker

Az énekesnő nem titkolta drog- és alkoholproblémáit, és a szülei is tisztában voltak azzal, hogy lányuk veszélyes utat választott. Anyja egy 2008-as interjúban úgy nyilatkozott: "Rájöttem, hogy a lányom néhány éven belül meghalhat. Végignézzük, ahogy lassan megöli magát. Már beletörődtem abba, hogy véget ér az élete. Megacéloztam magam, és megkérdeztem tőle, mit szeretne, melyik temetőben temettessük el. Mert a drogok elragadják majd, ha nem tér le az útról, amin most jár."

Amy Winehouse 27 évesen hunyt el, éppen annyi idősen, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison és Kurt Cobain.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amy Winehouse
  • Nem a drog miatt halt meg Amy Winehouse
  • Kirabolták Amy Winehouse házát
  • Meghatottan énekelt Amy Winehouse keresztlánya
  • Amy Winehouse halála után segít
  • Amy Winehouse utolsó napjai
  • Az alkoholelvonásba halt bele Amy Winehouse?
  • Amy Winehouse jiddise mame akart lenni
  • Miért lesznek drogfüggők a sztárok?
  • Amy Winehouse a 27-esek klubjában: de kik azok?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.