Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-20 09:00:00

Egyre több a vallási alapú korlátozás Csecsenföldön

Iszlámellenesek az energiaitalok?

Értékesítési tilalmat rendeltek el az energiaitalokra Csecsenföldön, mert a vallási kormányzat szerint ez az üdítőital-féleség „iszlámellenesnek” minősült.

A tinédzserek számára károsnak, ezért – az alkoholtartalmú italokhoz hasonlóan – iszlámellenesnek minősítette a csecsenföldi vallási kormányzat az energiaitalokat, köztük a Red Bull-márkajelzés alatt forgalomba hozott termékeket is. A rendelkezésnek megfelelően 18 évesnél fiatalabb személyek nem vásárolhatnak semmiféle energiaitalt.

Csecsenföldön egyébként nem ismeretlen az ilyen jellegű korlátozás: alkoholos italokat például az üzletek csak a reggeli órákban, egy szűken megszabott időkereten belül értékesíthetnek, az éttermek és a kávézók pedig a Ramadan böjti hónapjában egyszerűen be kell, hogy zárjanak. Rukman Bartiyev helyettes egészségügyi miniszter nyilvános nyilatkozatot tett, miszerint „az energiaitalok károsak az egészségre, hasonlóan a sörhöz”.

A javasolt tilalmat a társadalom konzervatívabb köreiben üdvözölték, ám a hétköznapi emberek többsége feldühödött a szigorításon, hiszen sokan adtak hangot a ténynek: többek között ez a rendelkezés is ellentmond a az orosz alkotmánynak. Egy, a guardian.co.uk által megszólaltatott Groznij-i lakos, a 41 éves Aset szerint ez a korlátozás is arra mutat, hogy egy önálló, kis iszlám állam épül Oroszországban. Az ehhez hasonló folyamatok annak a következményei, hogy a jelenlegi vezető, Ramzan Kadyrov orosz megerősítésével együtt az autonóm törekvéseket újra felszínre hozó, szélsőséges iszlám ellenzékiség is erőre kap.

 

-mi-/ guardian.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.