Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-02 20:00:00

Beépített vallási retorikaa politikai kommunikációban

Isten nevében adják el magukat az elnökjelöltek?

A jövő évi amerikai elnökválasztás lázban tartja a politikusokat, a hatalomért pedig bármire képesek az elnök-aspiránsok.

Barack Obama, amerika jelenlegi elnöke is felturbózta a politikai kommunikációját a jövő évi elnökválasztás miatt – mondja John Green politológus. A szakértő szerint érezhető, hogy a magát újra jelöltető Obama a vallási retorikára helyezi most a hangsúlyt. Vélhetően a kommunikációs tanácsadók keze is benne van a dologban, hiszen számítanak a vallásos emberek szavazataira is. Jelenleg azonban vajmi kevés esély van arra, hogy azok Obama mellett tegyék le voksukat.


Ki hisz majd neki?

Obama keveset beszélt a hitről elnökségének két évében, az amerikaiak 40 százaléka pedig csak találgatni tudott az elnök vallási hovatartozásáról. Most azonban egyre inkább előtérbe került retorikájában a vallási kontextus, a megfelelő helyeken alkalmazva a vallásos nyelvezetet.

Legutóbb New Yorkban, a ledőlt felhőkarcolók helyén a 9/11 emlékünnepségen idézte az elnök a Zsoltárok Könyvének 46. fejezetét, és még aznap a 30-as fejezetet is idézte egy másik megemlékezésen a Kennedy Központban, Washingtonban. Máskor pedig egy törvényjavaslat kapcsán elmondta: „Isten egy nemzetéhez tartozunk, ez mindig így volt és így is lesz.”

Green szerint ezek a vallási jellegű elnöki beszédek aligha hatnak majd a konzervatív keresztényekre, de nagy valószínűséggel hatással lesznek azokra, akik nem akarnak egy vaskalapos, hittől elvakult kormányt hatalmon látni.


Ki az igazi keresztény?

David Domke, a Washingtoni Egyetem kommunikációs professzora, aki nyomon követi az elnökjelöltek vallási retorikáját elmondta: Obama sokat fejlődött az „Isten áldja Amerikát” mondatai óta. Domke véleménye szerint Obama azon törekvése, hogy a „keresztény” és „Amerika” szavakat szinonimává tegye egyértelművé teszi, hogy nagyon jól kidolgozott politikai kampányról van szó. A professzor azt is elmondta, hogy amikor az elnök népszerűsége csúcsán állt, nem beszélt ennyit a vallásról. Hozzáteszi: Obama világi eseményeken általában nem beszél Jézushoz fűződő viszonyáról.


Kit választanak? Fotó innen

Vele ellentétben Texas kormányzója, Rick Perry lépten-nyomon keresztény meggyőződését hangsúlyozza, minden politikai és személyes megmozdulásában szerepet kap Isten. Legutóbb szerdán, egy külpolitikai találkozón adott hangot vallási meggyőződésének. Elmondta: Amerikában értékrendek vannak kialakulóban, de nem mindegy, hogy ezek keresztény vagy világi jellegűek. A szavazók szerint Perry őszinte, még akkor is, ha néhányan drasztikusnak tartják retorikáját.

Domke úgy gondolja, hogy Obama, aki az első színesbőrű, multikulturális hagyományt megteremtő amerikai elnök, már nem örvend ekkora népszerűségnek. Hozzátette: a konzervatív nézeteket valló szavazók többsége szerint a jelenlegi amerikai elnök nem hiteles, amikor Istent emlegeti politikai megnyilvánulásaiban.

Obama látványos módon, jelentette be 2007-ben Springfieldben, hogy indul az elnöki választáson. Akkor egy gospel kórus énekelt és nyitó beszédében Obama dicsőitette Istent, valamint a személyes megváltásáról és reggeli imáiról beszélt. A választás után azonban elhallgatott, nem beszélt Istenről, nem beszélt hitéről. Domke szerint az előkészítő folyamat egy jól megtervezett része volt az elnöki kampánynak.

A politikai szakértő szatírikus hangnemben fejezi be mondanivalóját: republikánusként egy ima-rally-t, míg demokrataként csak egy nyitó imát kell elmondani a győzelemért. Legalábbis minden eddigi jel erre mutat.

– mi (forrás: USA Today)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.