Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-30 11:33:00

Több milliárd dolláros kárt okozott a hurrikán

Irén a költségvetési vitát is felkorbácsolta

Az Irén hurrikán nyomán ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.

Eric Cantor, a képviselőházi republikánusok kettes számú vezetője a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: a szövetségi hatalomnak szerepet kell vállalnia és megtalálják az ehhez szükséges pénzt. Hozzátette: emellett biztosítaniuk kell, hogy más területeken megtakarításokat hajtsanak végre. – Értelmetlen csökkenteni a leendő katasztrófák elhárítását segítő programokat, hogy így fizessük ki a már bekövetkezett szükséghelyzetekből fakadó költségeket – szögezte le hétfőn kiadott közleményében Mary Landrieu demokratapárti szenátor.


Rendkívüli helyzet

Az Irén következtében 9 államban több mint két tucatnyi ember vesztette életét, s hétfő este is több, mint 5 millióan voltak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján. A viharkárok, noha alatta maradnak a legrosszabb várakozásoknak, elérhetik a 10 milliárd dollárt, amelyek helyreállítását egyrészt a biztosítók alapjaiból, másrészt pedig közpénzekből fedezik majd. A veszteségekről a hivatalos kormányzati összesítés még nem készült el, de már most nyilvánvaló Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit. A katasztrófa-elhárításért felelős szövetségi ügynökség (Federal Emergency Management Agency, FEMA) kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítani az előző katasztrófák okozta károk helyreállítását, hogy elegendő pénze maradjon az Irén áldozatainak mentésére és megsegítésére.


Nem volt olyan gonosz, mint hitték. Fotó innen

A republikánus többségű képviselőház júniusban megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely a szeptember 30-án véget érő pénzügyi évre 1 milliárd dollárral emelte meg a FEMA költségvetését, a következő esztendőre pedig 2,65 milliárd dollárt irányoz elő az ügynökség számára. (Az Egyesült Államokban az Irént megelőző természeti csapások 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az idén.) A törvénytervezet értelmében a kormányzatnak máshonnan kell elvonnia a pénzt, ha ennél többre lenne szüksége, amit a Fehér Ház a szándékai szerint figyelmen kívül hagyna. A demokrata többségű szenátus belbiztonsági bizottsága a törvényhozás első munkanapján, szeptember 6-ám szavaz majd a maga törvénytervezetéről, amely jelentősen eltér majd a képviselőházi dokumentumtól.

Barack Obama elnök 9 államban hirdetett szükségállapotot, amivel a mentésben és a helyreállításban való szerepvállalásra kötelezte a szövetségi kormányzatot. Az ország mély ideológiai megosztottságára jellemző, hogy Ron Paul texasi képviselő és republikánus elnökjelölt kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs szüksége a FEMA-ra és a tagállamok önerőből is meg tudják oldali a katasztrófa-elhárítást.

Eric Cantor virginiai képviselő választókörzete a múlt heti földrengés epicentrumában volt, s egyúttal komoly veszteségeket szenvedett a hurrikán miatt is. A republikánusok azonban a képviselőházi többség tavaly novemberi elhódítása óta célul tűzték ki a költségvetési hiány és az államadósság drasztikus csökkentését A költségvetési csatározások áprilisban csaknem a szövetségi kormányzat nem létfontosságú intézményeinek leállásához, augusztusban pedig kis híján az Egyesült államok első technikai államcsődjéhez vezettek.

Hat évvel ezelőtt, miután a Katrina hurrikán súlyos pusztítást végzett New Orleansben, a republikánus többségű kongresszus soron kívül 81,6 milliárd dollárnyi rendkívüli kiadást hagyott jóvá.

 

– mi, MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.