Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-27 20:01:00

Washington Lagarde-ot látná a Valutaalap élén

IMF-elnökváltás: Clinton nőt akar

Barack Obama amerikai elnök feltehetően támogatásáról fogja biztosítani Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminiszter jelölését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára.

Nicolas Sarkozy francia elnök a fentiek mellett elmondta: tudni véli, hogy Barack Obama döntött és a megfelelő pillanatot várja a bejelentéshez. Sarkozy a franciaországi Deauville-ban, a világ legfejlettebb ipari országait és Oroszországot tömörítő Nyolcak (G8) csoportjának csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón nyilatkozott.

A francia elnök azt is elmondta: látta Hillary Clinton tegnap esti nyilatkozatát is, és nehezen tudja elképzelni, hogy ne lenne egyetértés kettejük között. Az amerikai külügyminiszter Deauville-ban egyértelműen jelezte: Lagarde-ot látná szívesen az IMF élén.

Clinton így nyilatkozott:  – Személy szerint és nem hivatalosan én amellett vagyok, hogy a kvalifikált nőknek - amilyen természetesen ő is - lehetőséget kell adni a nemzetközi szervezetek irányítására". A külügyminiszter utalt arra, hogy az Egyesült Államok hivatalosan csak a jelölések június 10-i lezárása után jelenti be, hogy ki mellett teszi le a voksát.

Egy amerikai illetékes elmondása szerint Obama és Sarkozy péntek délelőtti, kétoldalú megbeszélésén az amerikai elnök nem emelte ki Lagarde személyét, csupán annyit mondott: támogatja az IMF által elindított folyamatot.
 

Lagarde szerint jó, ha a jelölt európai

Az IMF vezérigazgatói posztjának legesélyesebb jelöltje, Christine Lagarde szerint a nemzetiségnek nem szabad döntő tényezőnek lennie az új IMF-vezér kiválasztásánál. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adósságválságtól sújtott európai országok helyzetének ismerete előnyt jelenthet a későbbiekben.

Christine Lagarde, jelenlegi francia gazdasági és pénzügyminiszter

A felzárkózó térség nagyobb országai közül India, Oroszország, és Kína még nem döntött arról, hogy kit támogat a posztra, ugyanakkor a három nagy gazdaságot, valamint Brazíliát és Dél-Afrikát is magában foglaló BRICS-országcsoportból Dél-Afrika ragaszkodna ahhoz, hogy a következő IMF vezérigazgató egy felzárkózó gazdaságból kerüljön ki.

India - saját jelölt híján - Trevor Manuel korábbi dél-afrikai pénzügyminisztert támogatná, őt viszont a legtöbb felzárkozó ország nem támogatja. Hétfőn Mexikó saját jelöltet nevezett meg Agustin Carstens személyében, szerdán Christine Lagarde jelentkezett a poszt közös európai várományosaként.

 

(mi, mti, bbc, bloomberg)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.